Viktig rätt att veta sitt ursprung

Foto:

Politik2012-08-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För att bilda en familj krävs det individer kärlek och energi. Men måste man vara man och kvinna för att bli bra föräldrar?

En pappa sitter med sina döttrar och deras kompisar vid ett bord utanför restauranten. De har just spelat fotboll och förlorat matchen. Ena kompisen är väldigt ledsen för hon gjorde en dålig insats. Pappan lyssnar och peppar, förklarar att alla har rätt till en dålig dag. Man gör så gott man kan och det vet alla i laget. Alltmedan samtalet fortsätter glider flickan in på kvällens aktivitet. Hon ska bo hos mamman som jobbar långa dagar och är helt slut när hon kommer hem. - Det brukar han också vara, säger en av döttrarna och pekar på pappan. Han förklarar, säger att det lätt blir så. Istället börjar de prata om roliga saker hon gjort hos mamman. Och den dystra rösten blir snart lite gladare i tonen. När de ätit klart traskar de fyra tjejerna glatt vidare med "pappan" i släptåg och åker hem, var och en till sitt.


Som familj
Jag tänker att den här mannen är en förebild, en vuxen som finns där när de behöver honom. Det spelar ingen roll om han är deras pappa eller kompisens pappa. De är som en familj.

Men det är inte alla förunnat att få egna barn. Om man bortser från allt vad det måste innebära av längtan och väntan och kosta på i både kropp själ och kontanter så är det många som lyckas få sin familj till slut. Genom insemination adoption eller donation

Såg ett teveprogram om en klinik i Danmark. Där fick man välja om man ville ha en anonym spermadonator eller inte. En av männen tillstod att han lämnade spermier regelbundet och tjänade en hyfsad slant på detta. Han kände sej nöjd att kunna göra en viktig insats för sina medmänniskor. Han visste inte hur många barn han var upphov till och skulle heller aldrig få veta. Han hade egen familj och var nöjd med den.


Äggdonationer
I centerpartiets HBT-nätverk vill man uppmuntra familjebildandet genom att bli mer tillåtande vad gäller äggdonation. Som i Finland där det är tillåtet att donera ägg till varandra. Två kvinnor kan då bli föräldrar genom att den ena partnern donerar sitt ägg till den andra och på så sätt blir den ena genetisk och den andra biologiska mamman.

Tekniken är fascinerande och fortsätter ständigt framåt. Men vad vet vi?


Tänk om
Tänk om donatorerna bär på sjukdomsalstrande anlag som inte kan spåras?

Tänk om den danske spermiedonatorns alla barn i en framtid fattar tycke för varandra?

Tänk om man börjar sälja människogroddar till höger och vänster för att man behöver pengar?

I Sverige finns det en rekommendation för hur många sperma- och ägg- donationer man får göra. Man bör inte ge upphov till mer än sex barn i sex olika familjer.

I Sverige får donatorn inte vara anonym för barnet, även om föräldrarna inte vet, så har barnet alltid rätt att få veta i en framtid. Jag tycker att det är en bra lag.

Rätten att få veta sitt ursprung.