Efter den 11 september 2001 höjdes säkerhetskraven på flygplatser världen över. På Arlanda utanför Stockholm ringlade köerna långa, och många passagerare tycktes tagna på sängen. Man hade inte uppfattat kopplingen mellan plan som flög in i New Yorks World Trade Center och den egna inrikesflygresan.
Med tiden har nitiska säkerhetskontrollanter blivit en del av vardagen. Inte till vilket pris som helst, menar vissa, och protesterar mot den kroppsscanning som nu införts på flygplatser i USA. Ska man behöva visa sig naken (med hjälp av kamera) för att få flyga? Hur bäst bevara det öppna samhället?
När detta skrivs har polisen inte klarlagt sambandet mellan den bil som exploderade i centrala Stockholm och den man som begick självmord medelst sprängladdning strax därefter.
Händelsen sätts i samband med det meddelande som skickades till nyhetsbyrån TT kort före explosionen. Svenska folket ska straffas för att man inte tystat konstnären Lars Vilks och för att man inte talar om den svenska truppen i Afghanistan, är budskapet i korthet.
Sammantaget har dessa tre händelser hittills tolkats som ett islamistiskt terrordåd.
Imamen i Stockholms största moské, shejk Hassan Moussa kontaktade i helgen nyhetsbyrån TT för att fördöma dådet. Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svensk islamisk samling, säger i Dagens Nyheter att mannens agerande strider mot islam.
Det finns en dubbelhet i dessa fördömanden. Å ena sidan bör terrordåd självklart fördömas. Å andra sidan - är det odelat positivt att muslimer känner sig tvungna att ta avstånd från dem? Vad säger det om det svenska offentliga samtalet att muslimska företrädare känner att de måste markera att de, trots att de är muslimer, inte accepterar terrorism?
Det implicerar en normalisering av misstänkliggörandet av muslimer generellt, som på sikt kan förstärka utanförskap och därmed bli en grogrund för extremism.
Julhandeln pågick för fullt under lördagen. Lika delar tur och gärningsmannens oskicklighet minimerade det som kunnat bli en veritabel katastrof. Ögonvittnen berättar om hur explosionerna lockade nyfikna. Svensk allmänhet har ingen terrorberedskap. På andra håll i världen avlägsnar man sig snabbt vid explosioner. Man vet att den första smällen kan vara just uppmärksamhetslockande, och att man då bör akta sig för dem som kommer därefter.
Ja, vi bör skydda oss mot terrorister. Men vi måste samtidigt bejaka det öppna samhället, den fria rörligheten och den personliga integriteten. Extremisterna ställer grupper och religioner mot varandra. Låt inte ett misstänkt, och misslyckat, terrordåd i Stockholm bli skäl att göra det samma.