Viktigt att förstå processerna och praxis i riksdagen

Politik2021-11-29 06:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Onsdagen den 24 november kommer att gå till historien som en politisk kaosdag i svensk politik, något jag beklagar. För att förstå vad som hände och varför behöver man kunna händelseförloppet sedan den onödiga regeringskrisen i somras. 

I juni valde den oheliga alliansen av V-SD-M-KD att fälla regeringen, utan att ha något alternativ till sittande regering. Därefter svek Liberalerna JA-samarbetet, trots att de skrivit under ett avtal för hela mandatperioden. Därmed upphörde grunden för det regeringsupplägg som förhandlats fram under 4 månader, vilket jag och Centerpartiet beklagade.

Efter det så sitter Centerpartiet i opposition. Det innebär att vi INTE är en del av regeringsunderlaget. Vi har INTE förhandlat budget med regeringen. Och vi har INTE lovat rösta på regeringens budget. Det vi sagt hela tiden är att vi kommer att rösta på vår egen budget. 

Däremot har Centerpartiet under hösten förhandlat de tre grundkraven som vi ställde för att stödja Stefan Löven, skogen, strandskyddet och säkerställt att arbetsrätten fastställs enligt den partsöverenskommelse som fastlagts. Men dessa tre processer är inte kopplade till budgeten för 2022.

Alla partier röstar på sin egen budget i budgetomröstningen. Efter sin egen budget fallit så lägger man ned sina röster. Detta är en grundregel som gällt i ca 30 år, och den är helt avgörande för att landet skall kunna styras och vara finansiellt stabilt. Så att Centerpartiet följde praxis är alltså det normala.

När nu statsminister och budget skulle röstas om samma dag så blir det svårt att hålla isär processerna. Jag röstade gult, vilket betyder tolererar, för Magdalena Andersson för att socialdemokraterna hade levererat på våra tre krav, och att det inte finns något annan uppenbar annan regeringsbildare. 

Jag röstade för Centerpartiets budget, och avstod sedan i slutomröstningen i slutomgången. Om man skall bryta praxis och rösta för någon annans budget som man inte förhandlat kräver det att man kan bära helheten i upplägget. Det kände vi inte att vi kunde göra på grund av att insatserna för bland annat landsbygden, småföretagen och de långtidsarbetslösa var för svaga. Samtidigt som regeringen kvällen innan skrivit ett avtal med Vänsterpartiet.

Många försöker nu lägga skulden på Centerpartiet att en SD-förhandlad budget gick igenom. Men det ansvaret skall läggas på de partier som valt att aktivt förhandla med SD och därmed gett dem den makten att bli huvudförslag i budgetvoteringen. 

Centerpartiet företräder väljare i mitten av svensk politik. Därmed driver vi en politik som verkar för att både SD: s och V: s inflytande skall minimeras. Det gör vi efter bästa förmåga, men vi kan inte styra hur andra partier agerar. Denna mittenposition gör att vi får kritik från båda höger och vänster, vilket vi märker efter onsdagens omröstningar. Men att stå upp för sina politik och övertygelse, det är en skyldighet som politiker, även när det blåser som mest.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.