Viktigt epokskifte för demokratin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Statsvetare skiljer ofta på enpartidemokratier och konkurrensdemokratier. De sistnämnda fungerar i regel bättre än de där man sällan byter ledare.
Medan enpartidemokratier visserligen bygger på allmänna val dras de med flera problem som hämmar deras utveckling. Till exempel brukar politik och förvaltning växa ihop tills det är svårt att skilja dem åt.
En sådan sammanblandning med politiskt tillsatta tjänstemän fanns i statsapparaten som Perssonregeringen lämnade efter sig i valet 2006.
Enpartidemokratier brukar också uppvisa band mellan den dominerande ideologin och media. Om det varit fallet i det svenska exemplet råder det olika uppfattningar om. Undersökningar har visat att en majoritet av journalisterna definierar sig själva som sympatisörer till de röda och gröna partierna.
En av de stora nackdelarna med en politisk gemenskap som styrs av en enda och inte skiftande eliter är att korruption blir vanligare. I Sverige värjer vi oss från att tala om korruption. Ordet finns inte ens i vår lagstiftning.
När vi i dagligt tal klagar på att våra politiker skor sig på oss kallar vi det för mygel. Vad vi än kallar det så skadas demokratin när politiker blir för säkra på att inte bli utbytta.
Att makten bara vilar hos ett parti är minst lika mycket ett problem för kommunerna som för staten. Under den senaste tiden har vi påmints om att märkliga saker kan hända i kommuner där man inte bytt makthavare på länge.
Göran Holm som är moderaternas starke man i ärkefästet Vellinge har visat sig uppbära tre gånger så hög inkomst som statsministern. Därtill sitter Holm som styrelseledamot i en myriad olika bolag.
I det röda Göteborg pågår det en mutskandal. Ett av de mindre lyckliga arven efter Göran Johanssons Göteborgsanda är Europas största anhopning av kommunala bolag. Det sättet att förvalta en stad gynnar den som vill ha mycket kontroll, men liten insyn.
Malmö visar också tecken på osunda maktförhållanden. Sydsvenskan har rapporterat om hur en Socialdemokratisk ordförande i kommunens P-bolag beordrade VD:n att stryka en bot som en kompis hade fått på sin bil. Staden har också uppmärksammats för att hyra ut kommunala anläggningar billigare till aktiviteter med socialdemokratisk anknytning.
Exemplen är tagna från en färsk undersökning som tankesmedjan Timbro gjort. Studien kritiserar lika mycket åt höger som åt vänster. Problemen dyker upp för eller senare om man inte byter ut sina ledare.
Borde inte nyttan med maktbyte innebära att man ska rösta rödgrönt i årets val? Nej, för Socialdemokraterna har ett så långt maktinnehav bakom sig att det inte räcker med en mandatperiod för att förändra enpartidemokratin till en konkurrensdemokrati. Det understryks inte minst av att Socialdemokraterna går till val med samma gäng som förra gången. Det är först om Alliansen vinner på söndag som vi verkligen kan börja tala om epokskifte. Då kommer ingen mer att kunna ta makten för given i Sverige.