Viktigt med pappaledigt

Politik2006-04-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag läste i GT igår om Pär Malmros och hur han värderade det så positivt att vara pappaledig, blev jag glad och stolt som man. Det känns så underbart att det finns allt fler män, som tycker det är viktigt och vågar visa att det är värdefullt att vara pappa. Och ta ledigt från jobbet för att just vara pappa på heltid för sina barn under ett halvår eller ett år.
Det är jätteviktigt för barnen att få en nära relation till sin pappa och det är viktigt för pappan att i lugn och ro och i kris och panik få lära känna sina barn riktigt ordentligt. Det är också viktigt för relationen mellan man och kvinna att det är ett jämställt ansvar för barnen och barnens uppfostran och dagliga omsorg.
Det handlar både om attityder och ekonomi. Jag tror att väldigt många av dagens föräldrar, precis som Pär Malmros och hans fru Sophie, uppskattar den stora flexibilitet som dagens föräldraförsäkring ger föräldrarna. Vi har i Sverige världens förmånligaste föräldraförsäkringen. Ingen annanstans har föräldrarna möjlighet att vara hemma hos sin barn så länge med betalning, som i Sverige. Det är bra för barnen och för föräldrarna.
Som man bli jag glad och stolt över Pär Malmros och hans skildring av sin pappaledighet. Han blir ett väldigt positivt föredöme för alla pappor på Gotland. Han gör det säkert många män skulle vilja göra, men som de inte vågar för trycket från arbetskamraterna eller omgivningen. Eller att modern till barnen inte vill släppa ifrån sig barnledighet. Och så förståss att det ju oftast är mannen som tjänar mer i lön och då blir det ekonomiskt mer fördelaktigt om låglönekvinnan är hemma med barnen. Detta ändras dock under året då taket i föräldraförsäkringen höjs. Det gör att de som tjänar lite mer, också får en större andel av lönen i föräldrapenningen. Allt fler får verkligen de 80 procent, som det ska vara.
Precis som Pär Malmros säger i GT är det barnens bästa som går först, men jämställdheten är också viktig. Inte nog med att allt fler män tar pappaledigt och får den upplevelsen med sina barn. En EU-undersökning visar att svenska män är bäst på hushållsarbete. Sverige hamnar på första plats, när det gäller hur mycket tid de lägger på hushållsarbete. Männen i Norge, Finland och Tyskland kommer strax därefter medan franska män är sämst. Med hushållsarbete menas städning, diskning, matlagning och tid för barnen.
Allt detta är exempel på hur viktig en offensiv familjepolitik är. Föräldraförsäkringen är jätteviktig då den möjliggör för båda föräldrarna att efter sin vilja vara hemma med sina barn. Det är viktigt för barnen och för deras uppväxt att de även får en god kontakt med sin pappa. Och det är viktigt för jämställdheten med många män som tar pappaledigt. Dessutom är det bra för tillväxten. Det möjliggör ju för både män och kvinnorna att vara pappor och mödrar och yrkesverksamma. Åter igen ett starkt bevis på att välstånd, jämlikhet och rättvisa är bra för tillväxten.