I min föregående krönika skrev jag om vår tidigare landshövding Lillemor Arvidsson som avled i april. Jag har sällan fått så mycket uppringningar från läsare som uppskattade det jag skrivit om henne i krönikan. Det bekräftar det jag visste att hon varit mycket omtyckt på Gotland under sin tid som landshövding här.
Det händer mycket i världen just nu som påverkar vår framtid. Det finns en stor oro över det som händer i Syrien - ska det sluta i inbördeskrig som sprider sig? Det har varit presidentval i Egypten där det finns en stor osäkerhet över om den demokratiska utvecklingen ska fortsätta. Det har varit val i Grekland och regeringsbildning pågår. Vad händer i Europa och världen om inte Grekland klarar av att lösa sin kris? Är det rätt medicin att bara satsa på att spara sig ur krisen? Den nye franske presidenten rekommenderar också utvecklingssatsningar vilket jag tror är rätt väg att gå för att få fart på utvecklingen.
Vad som händer i resten av världen påverkar också oss på Gotland. Det påverkar våra exportmöjligheter och vår ekonomi. Vi har också våra egna frågor som vi måste jobba med och den viktigaste frågan är färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet. Jag tycker vi har haft bra och snabba förbindelser till rimliga priser men nu har oljeprishöjningar gjort att priserna är ett stort hinder inte minst när det gäller turismen.
I riksdagen har fokus varit på Gotlandstillägget och frågan om dess avskaffande. Att Gotlandstillägget är otidsenligt och på sikt bör avskaffas är vi nog alla överens om men jag har svårt se det akuta behovet av avveckling just nu. Om regeringen fick fram ytterligare 50 miljoner till gotlandstrafiken vad skulle vi då bäst använda dem till?
Till att ta bort gotlandstillägget eller till att sänka priserna i färjetrafiken? Svaret är enligt min uppfattning ganska enkelt: Till att sänka nuvarande höga priser. Att ta bort Gotlandstillägget skulle inte ge oss lägre fraktpriser, det är transporter runt om i Sverige som skulle bli billigare.
Den planerade demonstrationen 1 juli är viktig och det är jättebra om så många som möjligt ställer upp och deltar så att det blir en verklig manifestation.
Trycket på regeringen måste öka och det är den ansvarige ministern, infrastrukturministern, som måste ta initiativ till regeringsförslag såväl när det gäller nuvarande höga priser som att få rimliga villkor i den kommande upphandlingen.
Kommunikationerna kommer i år att vara en ännu viktigare fråga att ta upp vid regionens träffar med partiledningarna under Almedalsveckan och vid sommarfesten i landshövdingens trädgård.
På tal om sommarfesten: Den har under åren varit en unik möjlighet att träffa sommargotlänningar som är beslutsfattare eller på andra sätt kan påverka Gotlands utveckling. Jag är inte längre deltagare i evenemanget men när jag satt i kommunledningen och arbetade med Gotlands kommunikationer var sommarfesten ett mycket viktigt tillfälle att diskutera och få stöd för frågor kring Gotlands kommunikationer. Att avveckla den möjligheten skulle vara att göra sig av med en unik möjlighet till påverkan.
Nu är det inte långt kvar till Almedalsveckan. Veckan bara växer och antalet seminarier ökar. Hoppas att fler gotlänningar tar del av seminarier, tal och annat. Vi har unika möjligheter i det som jag kallar för världens största demokrativecka.
Trevlig sommar.