Vilka ska välja partiledare?

Politik2007-01-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dagarna får alla partimedlemmar i socialdemokraterna på Gotland ett kuvert med en valsedel för valet av kongressombud till den kongress som ska välja ny partiledare. Gotland ska välja fem ombud och föreningarna har nominerat hela 26 kandidater. Det är en bred blandning av yngre, medelålders och äldre, kvinnor och män och från olika delar av ön och från facket.
Det är påfallande många yngre som nominerats. SSU-ordförande Viktor Larsson-Calmén, från Gotlands Folkblad och fullmäktige kända Hanna Nyman, Anna Enström och många fler yngre, mer eller mindre kända bland partimedlemmarna. Även den fackliga sidan är väl representerad av öns LO-ordförande Conny Kristensen Gahnström, den i politiken uppåtgående Andreas Persson från Hemse och Åke Kalström, Thomas Klang och Göran Ohlsson. Det är 12 kvinnor och 14 män som kan väljas som kongressombud.
Bland dessa 26 ska medlemmarna kryssa för de fem, som de vill skicka till kongressen i mars. Till den kongressen kommer det sannolikt vara helt klart vem som blir partiledare. Det kommer bara att finnas en att rösta på, som ny partiledare. Den som valberedningen föreslår kommer att ha stöd från en stor majoritet i hela landet. Om det blir Mona Sahlin, Pär Nuder eller Thomas Östros återstår att se. Detta kommer att klarna de närmaste veckorna. Sannolikt lägger valberedningen sitt förslag, som innehåller förslag om ny partiordförande, nya i det viktiga verkställande utskottet och sannolikt val av ny partisekreterare. Om Mona Sahlin föreslås som ny partiledare, skulle det inte förvåna om Carin Cämtin, Ulrica Messing och Morgan Johansson går in i verkställande utskottet. Och det pratas om Sven-Erik Österberg som ny partisekreterare.
Valen kommer att bli en snabb och okomplicerad historia på kongressen. Däremot kan det bli spännande med den allmänpolitiska debatt, som också ska ske under lördag och söndag den 17-18 mars. Där kommer inte minst den nya partiledarens tal att få stor betydelse, liksom de från tunga företrädarna runtom i landet. Där kanske också en tydlig gotländsk röst kan höras om framtidens socialdemokratiska politik för att återta makten i landet.