Vilka skolor kan fungera bra på norra Gotland?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag kan inte uttala mig om skolorna på södra Gotland, men på norr har jag ändå en viss koll då min egen dotter går i skolan i Slite och jag själv kommer från Fårö. Att Fåröskolan är hotad kan var och en förstå. Man kan inte ha en skola med så få barn, speciellt som mellanstadiet flyttades till Fårösund förra året.
Restiden blir ett problem
Fåröbarnen får dock en relativt längre restid till skolan beroende på att överfarten med färjan tar längre tid än att färdas på landsväg. Det tror jag till och med bromotståndarna håller med om idag.
För drygt 10 år sedan röstade fåröborna mot ett brobygge. Kanske ångrar en del det idag när deras barn och barnbarn får längre restid. Varken skola, affärer eller annan service kunde ju räddas genom att rösta nej till en bro. Men synd om barnen blir det.
Även Fårösunds högstadium är hotat. Även eleverna i Fårösund minskar och man vill flytta över högstadiebarnen till Sliteskolan.
Det kan tyckas som att de extra 2,5 milen till Slite från Fårösund inte är avskräckande, men det innebär för de flesta fårö- och fårösundsbarnen, en extra restid på 30 minuter. Tänk då också på att en del fåröbarn har åkt skolbuss i 30-45 minuter innan de når Fårösund. Samtidigt har Sliteskolan för låg elevbeläggning. Många av de barn som områdesmässigt tillhör Slite väljer att gå i skolor i Visby då det ligger "med vägen" till föräldrarnas arbeten och i vissa fall ligger närmare än Sliteskolan.
I Sliteskolan har man för övrigt delat skolan i två skolor, med resultat att man även delar eleverna i två grupper. På låg- och mellanstadiet är klasserna små, varvid man samordnar undervisningen med exempelvis klass två och tre.
Sliteskolan är en bra skola
Ett system som kallades B-skola på min tid och var något man tog till när det var få barn i en klass. Varför man inte kan göra en större tvåa istället för två små är en gåta.
Eleverna i de "olika" skolorna träffas nästan aldrig på rasterna, och då kommer nästan automatiskt ett främlingskap in. "De där i den andra skolan är inte riktigt kloka" kan man höra elever från de bägge skolorna säga.
Skolledningen tycks inte märka det här, åtminstone får man inget gehör för det när man påtalar problemet på föräldramöten. Missförstå mig inte, Sliteskolan är en bra skola och min dotter trivs utmärkt, men skolans logik begriper jag inte.
I Fårösunds rektorsområde har man gått ut med en enkät om var föräldrarna vill ha sina barn vid en eventuell nedläggning av högstadiet. Föga förvånande anser drygt en tredjedel att de kommer att flytta från Fårösundsområdet och relativt få vill flytta sina barn till Slite.
För Fårösunds- och Fåröborna har Slite aldrig ansetts som norra Gotlands centrum. Det ligger "fel" och det är närmast en avstickare att åka till Slite. Sedan är Fårösund byggt kringföre detta KA3 och många av de boende i Fårösund har sina rötter på annat håll.
När nu skola och annan service skärs ner, varför inte flytta "hem" igen? Även Fårö kommer att avfolkas allt mer.
Arbeten på pendlingsavstånd är det ont om, speciellt när man har barn, och om nu skolan ska bort, varför ska man då stanna? Tiden kan utnyttjas till bättre saker än ständig pendling.
En del skolor räddas
Landsbygdsavvecklingen pågår i en ständigt ökande spiral. Frågan är hur vi kan stoppa den.
Företagen väljer att lägga sig i Visby och av ren bekvämlighet eller nödtvång följer de anställda efter, underlaget på landet minskar och servicen skärs ner.
Visst kommer skolor att läggas ner och vissa orter kan få det besvärligt, men jag tror att kommunledningen har en taktik. Man låtsas vilja göra en stor nedläggning av skolor, avvaktar protesterna, och "räddar" sedan kanske hälften av dem.
På köpet får man som man vill men blir samtidigt hjältar hos dem vars skolor har "räddats".