Vilka styr över maten?

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-04-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi ligger i startgroparna inför vårbruket. Allt är sent i år efter den ovanligt långa och stränga vintern. Havet kyler ännu ner dagstemperaturen här nere vid sydkusten. Vanligtvis brukar vårbruket starta i mars. Men år blir det senare. Men det finns undantag, förra veckan såg jag en potatissättare i full aktion på en lättare jord, det bådar gott inför midsommar.
Granskningen av maten vi äter, och hur den är producerad fortsätter. Alla i livsmedelskedjan ska tåla en granskning, även vi bönder. Men när granskningen utgår från någon slags sörgårdsidyll, som troligen aldrig har funnits eller kommer att finnas i Sverige, så undrar jag vad granskningen har för syfte. Ett exempel på detta var reportaget om lammuppfödning för någon vecka sedan. Ekot rapporterade att allt fler lamm föds upp inomhus, och försökte få det att framstå som ett djurskyddsproblem. Den brittiska forskare som deltog i Ekots inslag, har senare valt att nyansera vad hon egentligen ville säga. Artikeln finns att läsa på second-opinion.se.
Under många år har kravet på bonden varit att producera billigare och effektivare, men med högre krav på djuromsorg och miljöåtgärder än konkurrenterna. Att kombinera detta är en utmaning, det har varit tuffa år. Därför känns det provocerande att kritiken riktas så skarpt och ensidigt mot bonden, oavsett om den är befogad eller inte. Den matproduktion vi har i dag har formats av marknadens och samhällets spelregler.
Diskussionen om mat avslöjar också vilket gap som finns mellan konsument och bonde. Vi har alla låtit det ske, allt fokus har varit på priset. Det behövs mer öppenhet och dialog mellan bonde och konsument. På Gotland är avståndet kanske inte så långt som i andra delar av landet, många känner någon eller på annat sätt har en uppfattning om hur ett modernt jordbruk drivs. Men skillnaden är stor. På skärtorsdagen påskhandlade jag på Ica Maxi i Malmö. Det var mycket folk, och många varor som rullade genom kassorna på bandet. Undrar hur många i den butiken, den dagen som har någon naturlig kontakt eller nätverk med det moderna lantbruket?
På LRF Skånes stämma hade vi ett samtal om "de hållbara gröna näringarna i Skåne 2020" med politiker från fem olika partier. Jag är mer hoppfull om framtiden nu. Här finns både insikt och vilja att satsa på ett hållbart lantbruk i Sverige. Alla var överens om att maten faktiskt är för billig. Det äts tre miljoner måltider per dag i det offentliga Sverige. Politikerna uttryckte en vilja att ta tillbaka makten över maten och bryta det oligopol som regerar där idag.
Det behövs en diskussion om framtiden för svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion. Både bönder och konsumenter kommer att fortsätta att bry sig om våra djur och vår miljö. Jag hoppas den pågående granskningen vidgar sitt perspektiv för att ta in helheten. En helhet som innehåller alla delar i livsmedelskedjan. Som också analyserar hur marknaden fungerar, var makten finns, vem är det egentligen som styr?