Vilken välfärd ska bort?

Politik2006-01-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra veckan skrev Hans E. Andersson i Gotlänningen om att den höjda kommunalskatten på Gotland åt upp vinsterna av det höjda barnbidraget, som socialdemokraterna genomfört.
De borgerliga ville ju inte höja skatten på Gotland, utan ville istället skära bort en massa välfärd och försämra öns äldreomsorg, sjukvård och skola. Och de ville inte alls bygga ut kollektivtrafiken, som så starkt gynnar landsbygden.
För hur man än vänder och vrider sig, så ska man sänka skatten måste man också tala om vad av välfärden som ska tas bort. Och vill man inte höja skatten för att bibehålla eller stärka den kommunala servicen för gotlänningarna, då måste man hederligt tala om vad det är som de borgerliga vill ta bort.
I budget för 2006 ville de borgerliga satsa nästan 14 miljoner kronor mindre på äldreomsorgen än den socialdemokratiskt ledda majoriteten. Vad är det inom äldreomsorgen som de borgerliga vill ta bort? Ska det bli svårare att få hemtjänst för de äldre eller ska Sudergårdens särskilda boende läggas ner och inte ersättas med något nytt?
För att ta bort 14 miljoner kronor från omsorgen om de äldre på Gotland måste de borgerliga ta till drastiska försämringar. Varför berättar inte Hans E. Anderson om vad de borgerliga och centern vill ta bort för att försämra för de äldre på Gotland?
För att slippa höja skatten ska de borgerliga skära bort fem miljoner kronor från barn- och utbildningsnämndens verksamhet, drygt sju miljoner kronor från öns sjukvård, de lägger fem miljoner mindre på den satsning på kollektivtrafiken, som nyligen dragits igång. Och de borgerliga vill satsa nästan en miljon kronor mindre på räddningstjänsten. Vad ska bort, en ambulans mindre eller färre brandmän på landsbygden? Det är helt okej att man kan ha åsikten att skatten inte ska höjas, men då måste man vara ärlig och tala om vad som försvinner av den välfärdsservice som skattepengarna går till. Det gäller på kommunal nivå och det gäller för hela riket.
I en intervju nyligen i Skattebetalarnas förenings tidning lovar centerledaren Maud Olofsson att skatten på åtta år ska sänkas i Sverige med 250 miljarder kronor till EU-nivå. Det kommer de borgerliga att genomföra om de får styra landet.
De som i första hand ska betala denna gigantiska skattesänkning är de arbetslösa, sjuka, förtidspensionerade och de äldre. Det är bara de som har arbete som får sänkt skatt, inte de sjuka, arbetslösa och äldre. Dessa får istället sämre ersättningar och höjda avgifter. Det är bra att de borgerliga i riket redovisar vilka som får betala skattesänkningarna. Samma sak borde de borgerliga på Gotland göra, när de argumenterar emot skattehöjningen i år, som räddar en god standard på den gotländska äldreomsorgen, skolan, sjukvården, räddningstjänsten och möjliggör en storsatsning på bättre busstrafik på landsbygden.