Vill man veta får man fråga

Politik2010-02-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vår demokrati bygger på ett öppet samhälle där vi tillsammans fattar beslut om hur samhället ska se ut. Det är i sin tur beroende av att alla berörda får samma information vid samma tidpunkt så långt det är möjligt.
De brister i information och delaktighet som under "Kammarmusikfestivals-debatten" kunde skönjas i kultur- och fritidsnämndens område, blev lite mer befästa vid gårdagens kommunfullmäktige.
Stefaan de Maecker lyckades på ett synnerligen professionellt sätt lyfta frågan, utan att vara vare sig plump eller insinuant. Miljöpartiets politik har en del att önska men i De Maecker har partiet en lysande politiker.
På ett likaledes professionellt sätt konstaterade han att hans egen förfrågan att flytta punkter på dagordningen hade nekats, samtidigt som samma önskemål från Inger Harlevi, med samma motivering, hade tillmötesgåtts. Denna lilla detalj la i dagern att det är skillnad på folk och folk. Resultatet blev ett klokt beslut att även tillmötesgå De Maeckers fråga.
Inblicken i hur kultur- och fritidsnämnden fungerar kom dock inte genom denna formella hantering utan i behandlingen av motionen om att inrätta ett kulturråd för att öka dialog och samverkan mellan olika intressenter på kulturområdet.
Svaret blev att ett sådant råd är överflödigt eftersom det redan finns en motsvarande grupp, kallad referensgrupp. Det fanns dock fortsatta frågor vad man pratar om i denna referensgrupp, vilka som är med och hur deras möten dokumenteras.
Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Inger Harlevi (m) svarade att de olika partiföreträdarna i kultur- och fritidsnämnden har ansvar att informera sina partikamrater.
Bodil Rosengren (v) ledamot i nämnden, berättade då att det var svårt att få information och att hon upplevde att mycket bestämdes av några få. Hon efterlyste ett arbetsutskott för att få bättre beredning av ärenden som nämnden har att besluta om. Arbetsutskottet togs bort genom beslut av den förra majoriteten under den förra mandatperioden.
Däremot blev jag fundersam när Inger Harlevi berättade att oppositionen sällan var närvarande vid nämndens presidiemöten. Det är lätt att ropa efter mer information och mer insyn men då kan man också kräva att den som vill veta mer tar de chanser som ges kan man tycka.
Information behövdes också angående diskussionen om man ska kunna hyra av Gotlandshem utan att vara mantalsskriven på ön.
Det är viktigt att både allmänhet och ledamöterna i fullmäktige vet vad som gäller för det kommunala bostadsbolaget och har inflytande på hur bolaget bedrivs.
Att ställa frågor är inte detsamma som att misstänkliggöra och det var lite småaktigt av Lars Thomsson att kalla det "fånigt" av oppositionens ledamöter som ställde frågor kring bland annat de planerade hyresrätterna på Furillen.

Många frågor om både busstrafik och bostadspolitik skulle kunna få snabba svar genom någon sorts frågesida på kommunens hemsida. Ett klotterplank där bara frågor tas in, inga debatter.
Det skulle ge ett ypperligt tillfälle för både allmänhet och fullmäktigeledamöter att få svar på oklarheter eller andra saker man funderar över.