Vill vi jobba tills vi stupar?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tycker att det är en ovanligt korkad idé, särskilt som arbetslivet ser ut i dag. I går fick jag fler argument för det kontraproduktiva i att tvinga äldre att jobba upp till 70-årsåldern. I Dagens Nyheter berättade då forskaren vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, Hugo Westerlund, att man kan se tydliga bevis för att människors hälsa förbättras avsevärt efter man gått i pension.
Han talar om att man blir mellan åtta och tio år "yngre" direkt efter pensioneringen och att denna hälsovinst är bestående. Det handlar alltså inte om ett övergående lyckotillstånd över att slippa gå till arbetet.
Förvisso är hälsovinsterna inte lika skönjbara om man trivs bra på sitt arbete. Är man dessutom starkt identifierad med sin yrkesroll kan det ju bli tvärtom, när man inte jobbar är man plötsligt "ingen".
Men så som kraven i arbetslivet ser ut i dag behöver man inte vantrivas för att vilja trappa ner och sluta arbeta efter många decenniers yrkesverksamhet. Det spelar ingen roll om du är 63 eller 23, du förväntas utföra samma arbete på samma villkor.
Har man ett stressigt och/eller fysiskt tungt arbete är risken överhängande att när man väl får pension drabbas man av sjukdom och tiden som pensionär blir en tid som sjuk och nedsatt. Hur mycket man än trivs med sitt arbete.
Hugo Westerlund rekommenderar arbetsgivarna att ge de äldre bättre förutsättningar. Att ge dem mer tid för att utföra sitt arbete och inte vara tvungna att ha så många bollar i luften samtidigt.
Det är en slutsats som man inte behöver vara forskare för att komma fram till.
I dag vet vi mer än vi nånsin har gjort om hur människokroppen fungerar och att det inte går att stressa den eller hjärnan för mycket utan att vi blir sjuka, till och med kroniskt sjuka. Ändå springer vi på och tror att det ordnar sig.
För datorernas hård- och mjukvara har de flesta företag mycket noga koll så att de servas och uppdateras med jämna mellanrum. Helt enkelt för att när ett program eller hårddisk gjort sitt så slutar de att fungera.
Människan fortsätter att fungera även om det gått alldeles för lång tid sedan den senaste servicen eller uppgraderingen.
Lösningen på framtidens välfärd kan knappast vara att vi jobbar tills vi stupar.
Däremot kan vi vinna mycket på att börja använda oss av den kunskap vi har byggt upp om vad som fungerar och inte när det gäller att förebygga ohälsa.