Vind i seglen för fyra år till

Fredrik Reinfeldt. Intervjuad för GA.

Fredrik Reinfeldt. Intervjuad för GA.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Politik2014-09-08 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valrörelsen har växlat upp och opinionsläget vänder sakta men säkert för Alliansen. Jag träffar statsminister Fredrik Reinfeldt för några snabba frågor mellan möten med gymnasieelever och torgmöten.

Vad är den viktigaste politiska frågan i valet?

– Jobben. De ger självständighet, arbetskamrater och en mening i livet. De är också nyckeln till starka offentliga finanser. Fler som jobbar ger en varaktig och uthållig tillväxt.

Hur ska arbetslösheten bland unga och utlandsfödda minska?

– Långsiktigt handlar våra utbildningssatsningar om att höja kunskapsnivån och resultaten i skolan så att man får lättare att komma i arbete.

– Med rot, rut, halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter, främst för ungdomar, har det skapats 50 000 riktiga jobb. Många av dem har gått till unga och utrikes födda. Det är servicejobb som växer fram med schysta villkor. Vi vill ytterligare skruva ned arbetsgivaravgiften för dem under 23, eftersom vi tror att den gör störst skillnad när ungdomar är som yngst.

Vad skiljer Alliansens och Socialdemokraternas valmanifest?

– De har tagit med våra skolsatsningar, det är bra. Den stora skillnaden är att de har kvar stora skattehöjningar på företag och unga. Med det finansieras bidragsutbyggnad och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som inte har fungerat tidigare.

– Vårt är ett färdigt regeringsprogram, deras är mer en skiss inför uppgörelserna med andra partier. Då kommer bensinskattehöjningar, nedlagda flygplatser och avbrutna väginvesteringar.

Du talar mycket om staden – hur inkluderas landsorten i Sverigebygget?

– Det handlar delvis om storskalig infrastruktur, vi har lyft infrastrukturen i hela landet. Det är viktigt för möjligheten att överleva i landsbygd och glesbygd. Sedan har vi landsbygdsprogrammet som handlar om att upprätthålla servicenivån i glesbygd. Det är väldigt viktigt att inte fördyra de transporter som möjliggör storskalig industri och företagsamhet runt om i olika delar av Sverige. Vi lägger inte en ökad börda på företagandet som de andra vill göra.

Du har kallat försvaret för ett särintresse, hur ser du på det idag?

– Försvaret är viktigt i en tid när de säkerhetspolitiska hoten förändras i vår omvärld. Därför har vi svarat upp med finansierade satsningar på försvaret sedan några år tillbaka. Det uppenbara att få incidentberedskap och övningsberedskap, flygtimmar, sjöstridskrafter som kan verka och fungera. Ökad beredskap på Gotland. Vi förbereder också en uppväxling när det gäller materielanslagen.

Slutligen, vad vill du säga till den som funderar på att rösta på SD?

– Den som funderar på att rösta på Sverigedemokraterna vill byta regering. Jag tycker att han eller hon ska ställa sig frågan: är det inte viktigare att vi har ordning på ekonomin, jobben och att vi har en väl förberedd regering än att säga att det viktigaste och enda jag ska utgå ifrån är om jag är kritisk när det gäller invandring.

Intervju