Vinnare och förlorare i nya avtalet

Foto: Maja Suslin / TT

Politik2014-08-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlänningarna kommer att få i princip oförändrad färjetrafik enligt det nya avtalet som ska gälla 2017-2027. Turlistorna blir i princip som idag med tre timmar och femton minuterna restid. På Oskarhamnlinjen ökar restiden med en kvart.

Gotlänningarna och godset kommer inte att drabbas av någon prischock under den nya avtalsperioden. De prishöjningar som kan motiveras av bränslekostnadsökningar och konsumentindex drabbar bara gotlänningar och fraktköpare med 25 procent av prisökningen. Även vid en ökning av bränslepriset med 50 procent så ökar gotlänningens resebiljett bara med cirka 25 kronor.

De som däremot kommer att drabbas hårt är fastlänningarna, som helt saknar prisskydd i det nya avtalet. Det är knappast sannolikt att bränslepriserna står stilla under den tioåriga avtalsperioden.

Därför kommer resenärerna från fastlandet att drabbas ännu hårdare än hittills av prishöjningar. Det får naturligtvis konsekvenser för öns besöksnäring och påverkar gotlänningarnas möjligheter att få besök av på fastlandet boende nära och kära.

Detta avslöjades vid den föreläsning som Nils Nordenbrink höll i tisdags i ABF:s föreläsningsserie. Han har läst Trafikverkets upphandlingskrav och Destination Gotlands anbud i de delar som är offentliga.

Bland annat är Destination Gotlands turlista offentlig och den turlistan är helt klart bindande för hela avtalsperioden. Trots att det i upphandlingsvillkoren var möjligt att köra med bara 22 knop till Nynäshamn och bara 18 knop till Oskarshamn, så har Destination Gotland inte utnyttjat den möjligheten.

De förbinder sig istället att köra 26-28 knop till Nynäshamn och 24 knop till Oskarshamn. Oavsett bränslekostnadsökningar.

Det märkliga är att när jag och andra varnat för stora försämringar i turlistan och prisnivåerna, så har både Destination Gotland och regeringen tigit. Tror Destination Gotland att det efter 2017 går att förhandla ner överfartshastigheterna och öka restiden? Då begår de ett misstag. Ska de förlänga restiden blir det nytt anbudsförfarande, för Destination Gotland har lovat köra enligt sin angivna turlista och få 498 miljoner kronor om året av staten för det

Det blir alltså inga hemska försämringar för gotlänningarna varken gällande restider, turlista, godspriser eller biljettpriser. Men för resande från fastlandet kan det bli hemska prisökningar om bränslepriserna stiger mycket. Redan idag lider öns besöksnäring och framför allt campingarna och de som riktar sig till besökare med mindre plånböcker.

Frågan är vilken roll som Gotlandsbåten kan spela med sina betydligt lägre priser för fastlänningarna. De vill ligga 30 procent lägre än Destination Gotland. Kommer deras priskonkurrens att tvinga Destination Gotland till priskrig under somrarna framöver?