Ursäkta en yngling, men vad är det egentligen för principiell skillnad mellan Gotlandsbolagets färjetrafik och Attendos äldreboende Pjäsen.
Jo, i sjön och på land jag vet, men båda företagen driver verksamheterna som är högst nödvändiga för öns befolkning och i stor utsträckning är offentligt finansierade.
Skatteflyktsparadis
Verksamheterna har drivits med primärt syfte att skapa vinst för privata ägare. Vilket betyder att våra skattemedel helt enkelt kan försvinna (och försvinner) till skatteflyktsparadis och går upp i rök över Östersjön. När man försöker sätta sig på två stolar och kritisera, men samtidigt försvara, vinstmotivet inom vård, skola omsorg hamnar man i en ganska bisarr diskussion om vad som är en tillräcklig kvalitetsnivå. Den som kan tillåta att skattemedel som "blir över" går till riskkapitalbolagen.
Vad tillåter vinsten?
Vem tar på sig att lägga den ribban? "Det räcker nu gamlingar, nu får ni ge er om det ska bli någon vinst över till kanalöarna." "Barngrupperna kan faktiskt mycket väl vara så här stora på dagis". "Nu behövs verkligen inte fler resurser till pedagogiska specialinsatser i skolan".
"Vi har alldeles tillräckligt med böcker och arbetsplatser i skolbiblioteken". Och så vidare. Absurt eller hur? När vi samtidigt vet att den offentliga välfärden är under attack i hela Europa. Vilken är den godtagbara kvaliteten och prisnivån på Gotlandstrafiken? Som kan tillåta vinstutdelning? Hur stor miljöförstöring accepteras? Och hur ser vinstutdelningen egentligen ut? Styrelsens arvoden?
Enbart till aktieägarna?
Är det så självklart att bolaget ska redovisa enbart till aktieägarna? Varför är man inte ansvarig inför alla resande? Inför de anställda?
När nu Pjäsen tas över av kommunen. Varför inte kommunalisera Gotlandsbolaget?