Vinsten före ö-jobben
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För de stora jättekoncernerna finns bara en princip, storskalighet och största möjliga vinst. Ägarna till slakteriet i Visby är många av öns bönder. Kan och vill de agera för att de 60 jobben och den viktiga styckningen blir kvar på Gotland? Det som hördes i radion av en aktiv köttbonde gav klart besked. De sätter priset till bonden högst och kan och vill inte hålla upp någon social verksamhet på Gotland. Styckning på Gotland är alltså social verksamhet!
Industrijobben på Gotland är annars numera ganska säkra och tuffar på. Problem finns i jättekoncernerna som de inom jordbrukskooperationen. De är helt inkörda på stordriftens evangelium och ser inga fördelar med att utveckla det gotländska köttet som produkt och varumärke. Gotland är i sig ett mycket positivt varumärke och gotländskt kött skulle kunna bli en storsäljare om Swedish Meat ville satsa. Men viljan saknas uppenbarligen.
När Arla stängda mejeriet i Stånga vägrade de sälja det till någon som fortsatte tillverka ost. De ville inte ha någon lokal småskalig konkurrent, som skulle börja sälja gotländsk ost. Frågan är om Swedish Meat är lika illasinnad mot Gotland och eventuella aktörer, som skulle vilja stycka och förädla i lokalerna i Visby. Många köttproducenter har ju gott samman och det finns en rad nätverk av livsmedelsproducenter på ön som jobbar aktivt för att marknadsföra det gotländska köttet. Och det finns företag som förädlar det gotländska köttet till väldigt populära och goda livsmedel, som säljs i butikerna. Och till restaurangerna.
Jag vet inte om det finns intressenter och än mindre om de har pengar tillräckligt för att ta över styckning och förädling av livsmedel i de lokaler som Swedish Meat nu lämnar i Visby. Slakteriet måste ju finnas kvar på ön för det är EU-förbud att frakta levande kreatur för länge till fastlandet. Och sedan återstår det att se om Swedish Meat gör som Arla i Stänga, stoppar alla möjligheter för annan livsmedelsproduktion i de ändamålsenliga lokalerna.
Det låter väldigt definitivt med beslutet att flytta styckningen och de 60 jobben från Visby till fastlandet. Men kanske kan facket i sina förhandlingar stoppa eller lindra nedläggningen. De har ju lyckats bra i Hemse där hotande uppsägningar har avvärjts. Genom stordriftsfantasternas dominans inom jordbrukskooperationen har utvecklingen av livsmedelsproduktionen på Gotland fått en svår smäll. Och 60 viktiga industrijobb riskerar att försvinna.