Vinterbesök kan ge vinst

Politik2005-12-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands besöksnäring måste produktutveckla först för utvalda målgrupper och sedan marknadsföra. Det sa Sveriges Rese- och Turistråds nytillträdde vd Thomas Brühl upprepade gånger igår på presskonferensen efter en konferens. Jan Lundgren och Thage G. Peterson med flera hade diskuterat med delar av öns turistnäring om framtidsplanerna för att utveckla besöksnäringen.
Naturligtvis Thage G. Petersons tankar om att bygga ut en vintersäsong med en massa kreativiteter, som beskrevs i GT i går. Men också hur de internationella resenärerna kan lockas till Gotland.
För att lyckas locka exempelvis de över 55 år som har bra jobb och utflugna barn och de som är igång och jobbar, men ännu inte skaffats sig barn, krävs produktutveckling och marknadsföring främst via internet. Helst ska det finnas direktflyg från någon plats i Tyskland, Polen eller Italien till Gotland. Och näringen måste ha bokningsbara produkter för dessa internationella resenärer.
Gotland har en låg andel utländska turister och en satsning på vissa målgrupper med för dem väl utvecklade produkter, skulle säkert kunna locka många. Men då gäller det att öns företag samarbetar i nätverk som exempelvis Kulinariska Gotland och andra grupper, i att både utveckla produkter som lockar och skapa direktflyg med bra boende och ett utbud med kvalitet. En blandning av kultur, rekreation, upplevelser och god mat.
Reaktionerna från de närvarande inom besökningsnäringen på dessa tankar vara enbart positiva. De kommer att funder vidare och det blir säkert fler träffar av denna typ som kommunen kommer att bjuda in till. Men det är inte kommunen som ska driva utvecklingsarbetet inom besöksnäringen, det måste självklart näringen själv göra med alla duktiga företagare som finns på Gotland.
Samma sak gäller med de visionära idéer om att bygga ut en vintersäsong för semestrande på Gotland. De som borde passa att locka hit är barnfamiljer och pensionärer. Thage G. Petersons idé om Gotlandsbyn kan leda hur långt som helst och fyllas med lite av varje.
Visionen om en vinterträdgård i anslutning till Almedalsbiblioteket, Fornsalen och Fenomenalen, kongresshallen och närheten till resten av Visbys utbud är ett långsiktigt projekt, som kräver sina eldsjälar för att förverkligas. Både äldre och yngre vill se och göra saker. Med Gotlands stora bredd av kultur, konst och hantverk finns många möjligheter både att njuta av att andra gör och att själva, till exempel dreja eller blåsa glas. Och sedan hela Gotlands enormt rika musikliv med visor, körer och pop och rock. Musikundret finns även på Gotland.
För att utveckla Gotlands starkast växande näring, besöknäringen krävs nytänkande, produktutveckling och samverkan i nätverk mellan de sins emellan konkurrerande företagen. Och marknadsföring mot väl utvalda målgrupper både i Sverige och utomlands. Gotland och öns besöksnäring har alla möjligheter att utvecklas och ge hur många jobb som helst. Året om!