Visby - ett vinterstängt museum?

Här kostar det. På Tage Cervins gata och övriga gator runt Almedalen är det avgift redan i dag.

Här kostar det. På Tage Cervins gata och övriga gator runt Almedalen är det avgift redan i dag.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2009-11-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tekniska nämndens beslut att plantera fler parkeringsautomater både innanför och utanför murarna har väckt starka känslor. Och det med all rätt. Nämnden har på senare tid tagit ett antal mindre väl övertänkta beslut och detta kommer säkert att visa sig vara ett till i raden. Man anger som det starkaste argumentet att nämnden behöver förstärkning av sin budget. Må så vara - men för det behöver inte vägen dit gå via ett dumsnålt beslut. Jag tänker då närmast på att man beslutat avgiftsbelägga parkering året runt invid biblioteket, högskolan, lasarettet (!), de båda torgen med flera platser.
När man så småningom kom underfund med att det faktiskt gick att programmera om redan befintliga mätare till ett vinterläge, där den praktiska parkeringsskivan skulle gälla, så slapp vi i varje fall de fula överdragen av svarta plastsäckar. Det var väl inte så svårt? Så varför kan man då inte fortsätta på denna linje? De bilburna gotlänningar som bor här året runt har nog råd att betala för sig. Men frågan är om man inte bör lyssna på gotlänningarna och vad Yvonne Ingman från Svensk handel redovisade under torsdagen;
" 7 av 10 tar bilen till affären när de handlar till vardags. Med tyngdpunkt i de äldre åldersgrupperna. Detta ger en koncentration av större butiker utanför tätbebyggda områden och då krävs tillgång till bil. Från miljösynpunkt är det inte bra, men många har också ont om tid ".
Låter scenariot bekant? Man kan kanske kommentera att det sannolikt inte är de äldre åldersgrupperna som lider av tidsbrist.
När nu tekniska nämnden aviserar att avgiftsbelägga parkering exempelvis på Stora torget stegrar sig kunder och ägare av innerstadens enda matvarubutik Torgkassen. Och det med rätta. De som vill behålla sin fasta kundkrets får lov att ta sig ut ur stan. Och inte bara affärsidkare. Många använder två-timmars parkering i innerstaden för att kunna komma närmare till sin tandläkare eller en bra restaurang. Personer som är 65+ har ofta problem med att gå längre sträckor, och travar därför inte gärna ut ur innerstaden för att handla sina matvaror om närbutiken försvinner. Och så får vi ytterligare ett vinterstängt hus i museet Visby. Det vördade Världsarvet.
Och Jacobsson från Havdhem kanske plötsligt sitter en vinterdag i väntrummet på ortopeden och märker att nu rinner tiden ut på mätaren på lasarettets parkering. Vänta på svar eller linka ner och lägga i ytterligare några kronor?
Det finns en bättre lösning på problemet. Om tekniska nämnden behöver friska slantar så köp in de p-automater ni behöver. Men programmera dem så att ni får in pengarna när p-problemen kommer och det behövs rotation av bilparken. När vi får besök av sommarturisterna. Resten av året har kommunen råd att låta fastboende gotlänningar parkera utan kostnad, men med tidsbegränsning där det så är nödvändigt. Det vill säga som det är idag.