Visionära flöden med Bildt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ljudligast är kraven bland krisande Socialdemokrater, men inte heller alliansen och valets segerherre Fredrik Reinfeldt lämnas i fred. Även han måste, heter det, komma med en "berättelse", som fångar upp väljarna inför framtiden, i första hand den som tar slut med valet 2014.
Men med Carl Bildt i regeringen borde alliansen kunna ta det lugnt. För utrikesministern har visioner och idéer så det räcker till och blir över.
Det framgår av det tal Bildt höll 23 november på UI, Utrikespolitiska institutet i Stockholm, en uppföljning av det "linjetal" om Sveriges utrikespolitik som han framförde i samma miljö för fyra år sedan.
Liksom då började Bildt med Gustav Vasa. Men, visionärt, sträckte han sig nu ända till 2045 - ett årtal han föreslår som mera relevant än 1945.
Samtidigt som han markerade ifråga om aktuella problem - "Vi accepterar inga invasioner", sa Bildt, med syftning på vad Ryssland gjorde i Georgien 2008 - ville han rikta uppmärksamheten på utmaningar av nytt slag - hotet mot flödena av information, varor, tjänster och människor, det han kallar globaliseringens kärna.
Världens organisation är ett allt annat än optimalt arv av historien. Och världen dras med konflikter som ibland ter sig som sorgliga reliker. Samma dag Bildt höll sitt tal om framtiden måste han kommentera våldsutbrottet från Nordkoreas tyvärr lika verkliga som bisarra regim.
Bildts tal på UI kan kallas en mera långsiktig och personlig version av regeringens årliga utrikesdeklaration. Det är referenser till klimat och eurokris och han låter verkligen som officiell talesman när han trots varma ord om Nato säger att "vi ser inte nu något behov av att aktualisera medlemskap i Nato".
Han nämner samarbetet med Polen för starkare band österut, och låter mera engagerad, liksom när han säger att i framtiden kommer det att kallas lika viktigt för EU:s trovärdighet att Turkiet blev medlem som en gång Storbritannien.
Bildt är intresserad av verkliga världen, lite för intresserad, tycker vissa och syftar på hans resor. Men nuet räcker inte för honom. Han vill skåda framtiden. Och i den menar han att ett nyckelbegrepp blir "flow security", flödessäkerhet, ett begrepp lanserat av Tomas Ries, tidigare direktör på UI.
Flödena kan vara goda - så goda att Iran och Kina försöker lägga hinder i vägen.
Men de kan också vara onda, som i fråga om trafficking, narkotika och terrorism.
Här ser Bildt en avgörande roll för EU, för freden i vår del av världen, för uthållig globalisering och samarbete som säkrar goda flöden, så att människor både kan flyga tryggt och blogga och twittra beska sanningar om sina regimer.