Visst finns ännu goda exempel

Politik2007-05-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I gårdagens tidning kunde vi läsa om Halla-Sjonhem-Viklau LRF-avdelning som firade utmärkelsen till Årets LRF-avdelning i Sverige 2007. Med rätta inspiratörer i ledningen och med - vad jag förstår - en spridning av uppgifterna mellan många medlemmar har avdelningen med ganska små medel lyckats så här bra. Små ofta återkommande sammankomster känns inte så betungande när det är många som delar på genomförandet.
Detta är väl så viktigt att betona i en tid då många anser att föreningslivet i Sverige spelat ut sin roll. Det tror inte jag. Däremot ligger nyckeln i att kunna entusiasmera många och givetvis att göra verksamheten betydelsefull.
Hembygdsrörelsen är väl utbredd på Gotland. Men med skiftande nivå på verksamheten. I gårdagens tidning kunde vi läsa en annons från Fole hembygdsförening som visar att det finns aktiva föreningar som försöker komma framåt i något ovanliga men väl framkomliga banor. I dag har man nämligen inbjudit alla intresserade till att få ta del av socknens fördelar vad beträffar service med skola och lanthandel och med möjligheten att skaffa eget boende på tänkbar tomtmark. Dessutom på överkomligt avstånd från tätorten Visby.
Fler sådana initiativ på den gotländska landsbygden skulle vara välgörande. Tro nu inte att Fole gör en snabb expansion, men genom att visa på fördelar och möjligheter blir det säkert någon som nappar och bidrar till socknens fortlevnad.
Två exempel, delvis skilda, men ändå med samma mål: att bibehålla en levande landsbygd. Fler organisationer och föreningar borde följa dessa goda exempel. Och huvudinriktningen skall då vara att ju fler som delar på det gemensamma ansvaret desto mindre betungande blir det för var och en. Här ligger nämligen det största hotet i det svenska föreningslivet, nämligen att alltför få finner det mödan värt att engagera sig.