Vitryssland ur en veterans perspektiv

Gunnar Hökmark.Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Gunnar Hökmark.Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Politik2010-12-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gunnar Hökmark är moderat EU-parlamentariker. På hans politiska meritlista finns ett långt engagemang för människor som lever under diktaturer. På 1980-talet var han en av få svenska politiker som vågade säga sanningen om Berlinmuren och allt den stod för.

Efter murens fall har öppenhet och demokrati förblivit Hökmarks specialämnen. Svenska Nyhetsbyrån har intervjuat honom om hur han ser på utvecklingen i Vitryssland.

Hur känner Du för det som händer i Vitryssland nu?

GH: Det är definitivt ett bakslag för de förhoppningar vi hade om en demokratisk utveckling. Lukasjenko ser ut att ha använt valfusk för att vinna valet, och våld för att slå ned oppositionens demonstrationer. Samtidigt har han visat världen att han egentligen har försvagats.

Menar Du att det är Lukasjenkos fall vi ser nu?

GH: Det är besvärligt att säga. Själv tror jag att alla diktaturer, både i Europa och i omvärlden, går mot sina slut, det är bara en tidsfråga. Och ska man också försöka se ett historiskt mönster så är det svårt för ledarskapet att sitta kvar när den folkliga ilskan och frihetslängtan en gång har väckts. Men det går ändå inte att säga något säkert i Lukasjenkos fall. Han har lyckats klamra sig fast förut. Därför vill jag ändå kalla det som hänt ett bakslag.

Vad baserar Lukasjenko sin makt på?

GH: Tidigare var relationen till Moskva viktig. Men den har svalnat sedan ryssarna förstått vilka maktambitioner Lukasjenko har. I dag bygger hans inflytande till stor del på ekonomi. Han kontrollerar mycket av industrierna, även utanför den statliga sfären. Dessutom för han en populistisk politik som har viss dragningskraft. Han delar ut stora generella bidrag oavsett om statsfinanserna tillåter det eller inte.

Hur bör EU agera?

GH: EU får gå tillbaka till att ställa tydliga krav. Sådana har EU tidigare haft, men de har lättats när Lukasjenko gjort eftergifter. Nu vet vi att han aldrig på allvar tänkte släppa ifrån sig någon makt. Kanske måste EU också tänka över samarbetet inom det så kallade Östra partnerskapet.

Vad kan vi i Sverige göra för Vitrysslands folk?

GH: Vi bör se till att underlätta för dem som försöker få ut information ifrån landet. Vi ska till exempel se till att fler vitryska ungdomar kan komma hit och studera vid våra universitet. Vi ska vara generösa mot det vitryska folket och öka öppenhet i relationerna. Samtidigt måste vi vara noga med att inte göra något som stärker den sittande makten.