Widlerts svar kan knappast lugna någon

Politik2007-06-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I gårdagens tidning kom Staffan Widlert i sin egenskap av generaldirektör för Rikstrafiken med svar på de frågor som turistchefen Anders Murat ställde om färjetrafiksupphandlingen i lördagens GT. Det hedrar Staffan Widlert att han ger ett offentligt svar, även om det till sitt innehåll knappast kunde ge lugnande besked på någon enda punkt, och alltså svävar vi alla ännu i ovisshet. Staffan Widlert hänvisar till sekretess för att inte redogöra för detaljer. Han säger också att fokusering på det negativa utfall som eventuellt skulle kunna bli verklighet riskerar en oberättigad oro.
Argumenten låter tillfredsställande, men man kan med fog påstå att Rikstrafiken genom sitt brev till Oskarshamns kommun - om att inget var garanterat för trafiken efter kommande avtalsperiod - verkligen skapade oro. Närmare att uttala enhamnsalternativet kan man inte komma utan att nämna ordet i klartext. Och enhamnsalternativet är oacceptabelt för gotlänningarna.
Skulle det bli verklighet med bara en hamn på fastlandet skulle mycket av grundförutsättningarna för en positiv utveckling kullkastas.
Redan nu är trafiken i mitt tycke i vissa stycken alltför detaljstyrd. Det må vara att det fordras koncession så att inte någon utomstående kommer in under de mest attraktiva reseperioderna och "skummar av grädden". Däremot borde ett rederi som redan har koncession kunna få lite mer lösa ramverk. Ett exempel på detta har vi just upplevt i och med att i går gick den första turen till Öland på länge. Det har inte varit helt problemfritt att kunna få igång den trafiken men eftersom koncessionen säger att det är till svenska fastlandshamnar som trafik måste upprätthållas året runt så kan man köra en sommartrafik på Öland för att det är en ö. Ö-statusen finns nämligen där trots att Öland har en fast förbindelse till fastlandet med sin bro.
Gotland begär inte för mycket om man vill ha inflytande över den viktiga infrastruktur som våra färjeförbindelser innebär. Det får inte bli till enbart ett ekonomiskt avgörande spel mellan statsmakterna och Rikstrafiken, med all respekt för den sekretess i handläggningen som ett anbudsförfarande kräver.