Rimligt att slippa strandskydd på Romaslätten

För Gotlands del innebär det bland annat att strandskyddet på det inre delarna av ön försvinner runt vattendrag, sjöar och dammar.

För Gotlands del innebär det bland annat att strandskyddet på det inre delarna av ön försvinner runt vattendrag, sjöar och dammar.

Foto: Foto: Halvard Alvik / TT

Politiska debatter2021-11-17 06:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Syftet med att vara aktiv i politiken är att förändra, att få igenom sakpolitik. Ibland kan man faktiskt behöva påminna om det, när tonläget i debatten går högt. 

När vi kommer till bokslut för denna mandatperiod så är jag övertygad att Centerpartiet är det parti som fått igenom mest av sin politik sett till sin storlek, av alla partier. Vissa partier väljer att låta mycket i debatten, medan andra partier väljer att sätta sig vid förhandlingsbordet och påverka.

I förra veckan kom vi överens med regeringen om ytterligare tre tunga reformområden, strandskyddet, skogen och en moderniserad arbetsrätt efter långa förhandlingar. Centerpartiet är väldigt nöjda, regeringen har gått oss till mötes på alla punkter. Vilket var ett krav från oss i somras för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

Störst långsiktig effekt av dessa tre överenskommelser bedömer jag att arbetsrätten får. Den benämns redan som Saltsjöbaden 2.0 av parterna. Och LO bestämde sig att kliva på avtalet i förra veckan. Hela uppgörelsen går ut på att möta en mera flexibel arbetsmarknad, en modernisering utifrån dagens och morgondagens förhållanden eftersom gällande LAS härrör från 1970 talet. Speciellt bra är det omställningsår som nu kommer införas för äldre arbetsföra för att underlätta för vidareutbildning sent i karriären.

Men även skiftet i skogspolitiken är en milstolpe. Staten ska gå från tvångsinsatser till frivilliga avsättningar när det gäller att skydda värdefull natur. En liknande reform är redan genomförd i Norge vilket medfört att förtroendet mellan skogsägarna och myndigheterna kraftigt förbättrats. På Gotland innebär uppgörelsen bland annat att hotet mot att väldigt stora delar av öns skogsbruk i form av kalkbarrskogar upphävs, den tvingas inte ur produktion. 

Förändringarna i strandskyddet genomförs med exakt samma ambitioner som när Alliansen genomförde sin reform 2009. Målet är att få till ett mera rättvist och rimligt strandskydd över landet. Speciellt för de glesare delarna av vårt land kommer detta vara en viktig faktor för att öka attraktionen i bostadsbyggandet. 

För Gotlands del innebär det bland annat att strandskyddet på det inre delarna av ön försvinner runt vattendrag, sjöar och dammar. Vilket är ett viktigt steg åt rätt håll, få begriper varför man i dag är tvungen att begära strandskyddsdispens på Romaslätten!

Just nu noterar jag med sorg att moderater och kristdemokrater runt om i landet angriper Centerpartiet med en riktig skitstorm. Speciellt konstigt är det eftersom de i grunden stöder de tre reformerna. Påhopp som ofta går över gränsen för det anständiga och påståenden som glider med sanningen. 

Jag tror ingen vinner på ett sådant agerande, respekt för varandras olikheter och prioriteringar är grundläggande i politiken. Hur ska annars vanligt folk få förtroende för det politiska systemet?   

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.