Hur ser framtidens politiska arena ut för unga?

"De klassiska politiska scenerna som Almedalen och stämmor fungerar inte längre som den plattform för demokrati som det en gång i tiden var."

"De klassiska politiska scenerna som Almedalen och stämmor fungerar inte längre som den plattform för demokrati som det en gång i tiden var."

Foto: Emil Lundberg

Politiska utvecklingen2024-07-13 09:45
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Efter årets Almedalsvecka har politiken gått på semester, förutom för oss som är engagerade i Centerpartiets Ungdomsförbund. För nästa vecka drar årets höjdpunkt igång här på Gotland, vår förbundsstämman. Över 100 CUF:are kommer att samlas för att diskutera och debattera politik i 4 dagar. För mig personligen har sommaren alltså blivit väldigt politik-intensiv. 

Mitt i detta virrvarr av olika politiska scener har jag också burit med mig en tanke - är inte allt lite… omodernt? Jag är inte den första att uttrycka den här tanken på denna ledarsidan, men jag har också försökt vidareutveckla den.

I en tid där ungdomsförbundare brottas med ett sviktande intresset för politik och förtroende för hela demokratin bland våra jämnåriga framträder ett mönster. De klassiska politiska scenerna som Almedalen och stämmor fungerar inte längre som den plattform för demokrati som det en gång i tiden var. 

Jag tror att detta beror på att fokuset har svängt i jämförelse med tidigare generationer. Lojaliteten med de politiska idéerna, ideologin och partiloggan har skiftat till specifika sakfrågor och personval. Min generation kommer inte att vara lojal mot partier på det sättet som tidigare varit. 

Här tror jag att det är viktigt att politiken hänger med, för vi kan inte längre förlita oss på att det är vår gröna fyrklöver som kommer att locka väljarna. Det är istället varumärkesbyggande på individnivå som kommer krävas. Morgondagens politiker kommer vara så mycket mer än företrädare för sitt partis sakpolitik och idéer, de kommer vara rockstjärnor i sig själva på den politiska arenan.  

Jag tror helt enkelt att vi kommer se allt starkare personkulturer växer fram kring våra förtroendevalda, och då kommer stämmor och Almedalen var ett verktyg, men inte det främsta. Istället tror jag att närvaro på sociala medier kommer vara helt essentiell för att partier ska kunna överleva i framtiden. För det är det enda forumet där varumärkesbyggandet för enskilda individer kan ske, flygblad i all ära men ett TikTok-klipp som visar vad en politiker gör en vanlig dag kommer av min generation uppfattas som betydligt mer lockande, och även förtroendeingivande.

Man kan tycka vad man vill om den här analysen, själv är jag inte övertygad om att det är en helt nyttig utveckling, men jag tror att det hade varit ett stort misstag att sätta sig på tvären för utvecklingen. Jag ser hellre att politiken tar efter och är med och påverkar våra framtida politiska forum.