C-PERSPEKTIV
De senaste två veckorna har varit intensiva politiska veckor. Första veckan i maj ägnades åt regionens verksamhet och ekonomi i år och kommande år. Det går bra för Gotland nu vilket ger tillväxtutmaningar. Det finns stort tryck på att flytta till Gotland och vi hinner inte få fram bostäder i önskad takt. Därför stärker vi redan i år samhällsbyggande funktioner som bygglov, planarbete, investeringar i vatten- och avlopp, markexploatering med mera. Ökad inflyttning ger ökade skatteintäkter för Gotland och större möjlighet att stärka vård, skola, omsorg. Det är positivt att ha det med sig när kostnaderna i omvärlden ökar. Genom stark ekonomi kan vi fortsätta göra satsningar på medarbetarna.
Med den omvärld vi ser just nu är det mycket skönt att vi har en buffert i vår ekonomi. Det hade varit förödande för Gotland om vi varit tvungna att panikspara på vård, skola, omsorg på grund av ökande kostnader. Nu kan verksamheterna fortsätta enligt planering och vi kan kompensera för de prisökningar vi ser.
Det är en av anledningarna till varför vi i alliansen strävar efter att ha 2 procent i budgetmarginal. En annan är för att klara de investeringar vi behöver göra för att utveckla Gotland. Allt från att vi behöver bygga fler äldreboenden till investeringar i sjukvårdslokaler, förskolor och grundskolelokaler. Dessutom så ökar vi ambitionen i underhåll av våra befintliga lokaler. Tillsammans så planeras samhällsnyttiga investeringar för 1,4 miljarder kronor de kommande två åren.
Det är positiva utmaningar vi har. Vi behöver skapa bostadsbyggandet över hela ön. Det gör vi genom att säkra samhällsservice i form av förskolor, skolor, vård och omsorg så att det räcker till för en befolkning som växer och som blir allt äldre. Vi har under den här mandatperioden skapat stabilitet för Gotlands bästa. Som exempel har vi inom barn- och utbildningsnämndens område kunnat öka rambudgeten med 147 miljoner kronor jämfört med föregående mandatperiods 34 miljoner. Tyvärr så lider vi ännu av sviterna från de neddragningar och förändringar som gjorts tidigare.
Förra veckan fylldes av ordinarie nämndsmöten. En av höjdpunkterna var gemensamma arbetsutskottet mellan barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Där berättades om det gemensamma arbetet om skolnärvaro. Det är jättekul att höra hur samarbete och samsyn utvecklas hela vägen från personalen ute i verksamheterna till förvaltningschefer. Praktiska samarbetet har varit igång i drygt ett halvår och förståelsen mellan de olika yrkeskårerna och rollerna mellan skola och socialtjänst har blivit större. Små förändringar som gör stor skillnad för våra barn och ungdomar.
Ha det gott.