Platsen var ovanlig, men det var de gängse ledamöterna i regionfullmäktige som samlades i Fårösund igår. Gruppresan till norra ön skapade ingen plötslig enighet över blockgränserna.
Vänsteroppositionen gjorde sig igår till språkrör för den sorts snällism som kan bidra till att medborgare försätter sig i allt värre problem. Oavsett om det gällde ignorerade eller bortglömda tider hos folktandvården eller obetalda räkningar för kommunala tjänster så argumenterade oppositionen för att medborgarna skulle värnas från konsekvenserna.
När det gällde riktlinjer för fakturering, kravhantering och inkasso så tycker jag det ligger mycket i det resonemang som flera borgerliga ledamöter framförde. I grunden leder senarelagda påminnelser och krav med anledning av obetalda räkningar till att fler samlar på sig större skulder som de får allt svårare att klara av. Ofta är det i praktiken snällare att ställa tydligare krav i tid än att låta dem hållas som kommer efter med att betala räkningar.
Det visar bland annat, påpekades under gårdagens möte, erfarenheterna från de företag som försöker minska antalet vräkningar. Vilket bekräftas av ett pressmeddelande som Kronofogden skickade ut i fjol om hur antalet vräkningar minskar. En av medarbetarna som jobbade med den förebyggande verksamheten citerades:
– Sett över några år har våra ansträngningar att få till en lokal samverkan bidragit till färre vräkningar. Om hyresvärden och socialtjänsten fångar upp problemen tidigt, så är det lättare att lösa situationen.
Tydliga krav är viktigast för dem som kanske har svårt att leva upp till dem. Det gäller inte bara ansvaret för att betala räkningar utan i många andra sammanhang. Ta skolan till exempel. Elever från hem med ett stort utbildningskapital och studievana kan ta sig igenom en kravlös skolgång och ändå få med sig mycket av de kunskaper som de behöver för vidare utbildning och senare i livet. Men många av de elever som varken har förväntningar eller krav på sig hemifrån kan få stora problem i en skola som inte ställer tydliga krav.
När åtgärdsprogrammet för minskning av halten skadliga partiklar i luften i Visby skulle behandlas, så bannade byggnads- och miljönämndens ordförande Eva Ahlin (C) massmedierna för hur de larmat om saltning och dubbdäcksförbud, trots att detta är nödfallsåtgärder som kan komma ifråga först om programmet misslyckas. Men inte kan det väl vara ovidkommande att varsla om åtgärder som ligger i farans riktning och som Region har aktualiserat?