LIBERAL ASPEKT
I dag är det förbjudet att ta med sig glaset ut på trottoaren och i många parker får man inte dricka vin vilket är onödigt hårda regler som minskar attraktiviteten i städerna.
Försommar och skymningssol. Härliga kvällar då många svenskar inte kan tänka sig något trevligare än att träffa gamla och nya vänner på den lokala baren eller restaurangen och ta en öl eller ett glas vin. Eller en coca-cola.
Likadant är det nere på kontinenten. Med den stora skillnaden att reglerna för vad som är tillåtet och inte är betydligt mindre rabiata i många andra länder.
I städer som Paris eller London breder minglet och trivsamheten ut sig över trottoarerna och människor tar med sig sitt glas och ibland även något lättätet ut från överfulla barer och uteserveringar och hänger vid en bänk eller husvägg strax intill istället. Städerna blir på så sätt mer levande och inte minst ökar tryggheten för människor som rör sig på gator och torg.
Nu vill Kristdemokraterna i Stockholm att huvudstaden ska bli mer europeisk genom att gå i samma riktning. Bland annat vill man tillåta restauranggäster ta med sig ölen ut på gatan. I KD Stockholms nya program “Stockholm hela dygnet” finns även förslag om att låta krögarna själva bestämma hur sent deras verksamhet ska vara öppen samt ett avskaffat alkoholförbud i parker.
På så sätt ska Stockholm bli en roligare, attraktivare stad menar de. Då det handlar om hur lagstiftningen är formulerad är dock detta inget stockholmspolitikerna själva kan besluta om. Enligt Nike Örbrink, KD:s gruppledare i Stockholms stadshus är förslagen därför huvudsakligen “en uppmaning till regeringen att den borde ge kommunerna större rådighet”.
Det borde regeringen verkligen göra. För det här är definitivt inte bara en fråga som handlar om Stockholm eller som endast skulle gynna uteliv och trivsel i huvudstaden.
I städer från norr till söder skulle man kunna ge människor mer utrymme för spontanitet och ett livligare folkflöde om fyrkantigheten blev mindre. Det vore betydligt trevligare på alla sätt om såväl lagstiftaren som kommunerna oftare utgick ifrån att folk faktiskt sköter sig och litade på att de kan hantera att ha proseccopicknick i vilken park de vill, när de vill. Eller att krögare kan avgöra om det är lämpligt att hålla öppet ännu en timme om stämningen är god och ingen missköter sig.
Självklart bör ordningsmakten ha lagstöd för att kunna ingripa när människor är allvarligt berusade eller uppför sig illa på allmän plats. Men att stå på trottoaren utanför en pub med ett vinglas i handen, för att till exempel ta en cigarett, vilket en del människor fortfarande gillar att göra, eller mingla lite, borde inte vara olagligt.
Sverige är tillräckligt ohärligt stora delar av året för att inte göra allt för att skapa liv, rörelse och fest var helst det är möjligt.