15 förlorade miljoner kan inte jämföras med remissvar

Riksdagsfrågor2020-08-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Hur blir hösten i dessa coronatider? Den frågan är central för mig och min planering för riksdagsarbetet. Just nu har jag fler frågor än svar hur hösten kommer att te sig arbetsmässigt. Klart är att Riksmötets öppnande den 8 september kommer att ske med ett begränsat antal personer närvarande. 

Det som däremot rullar på är den allmänna motionstiden där enskilda riksdagsledamöter kan skriva motioner kring de frågorna man vill lyfta. Jag brukar fokusera på Gotlandsangelägna frågor. Nu vill jag gärna ha inspel på motionsämnen, lättast är att mejla mig uppslagen innan 5 september. Jag prövar idéerna och formulerar motionen, ni behöver bara komma med ämnesområdet och argumenteringen. 

Gotlands Folkblad gjorde i går tisdag en hårresande jämförelse när de försöker att likställa Gneab-affären med ett ordförandebeslut taget av Eva Nypelius kring SMA i Klinte. De två ärendena är verkligen inte jämförbara. 

I Gneab-affären såldes en industrifastighet till cirka 15 miljoners underpris. Det beslutet kostade därmed skattebetalarna 15 miljoner kronor rakt upp och ned. Eva Nypelius ordförandebeslut under en julhelg, efter diskussioner med oppositionen, att inte överklaga ett myndighetsbeslut kostar inga pengar alls. 

Dessa väldigt svåra beslut om bryttillstånd har riksdagen sedan länge lagt på domstolsväsendet att fatta. De prövas mot gällande lagstiftning där miljöbalken är central. Den lokala/regionala politiska påverkan är och ska därför vara begränsad. Med andra ord, 15 förlorade miljoner kan inte jämföras med ett remissvar i en domstolsprövning. 

Njuter av att se att Medeltidsveckan digitalt har blivit en jättesuccé med 60 000 inloggningar. De var tidigt ur startgroparna med att planera en digital version vilket nu visar sig fungerat över förväntan. Årets digitala erfarenheter kommer säkert kunna nyttjas i kommande Medeltidsveckor efter pandemin. 

Jag ser att det nya normala blir att alla större evenemang kommer ske på två plan, både fysiskt och digitalt samtidigt. Det gäller säkert också Almedalsveckan framöver. 

Sommaren har varit fantastiskt rolig men knappast avkopplande. Vi har byggt om vårt kök från grunden och samtidigt gjort färdigt hela huset utvändigt. Två stora projekt som pågått under 28 superintensiva dagar. Byggande har utvecklats till min bästa terapi för att inte sakna det praktiska bondelivet för mycket. 

Samtidigt är det underbart att få bygga ihop med familjen, att hjälpas åt och att se något växa fram, det stärker familjebanden. Hoppas ni alla kan njuta av de sommardagar som finns kvar, det kommer jag att göra. 

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.