Beslut och planer för Bromma ger hoppfull framtid

Den 1 oktober landade ett elflygplan för första, men förhoppningsvis inte sista, gången på Visby flygplats.

Den 1 oktober landade ett elflygplan för första, men förhoppningsvis inte sista, gången på Visby flygplats.

Foto: Paula Zielinski

Riksdagsfrågor2021-12-22 06:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

I början av december så säkrade vi i praktiken Bromma flygplats från en förtida nedläggning, efter att riksdagen plockade av regeringen beslutsrätten om basutbudet för de statliga flygplatserna. 

Det ser jag som en riktigt stor seger, jag har jobbat stenhårt för att bevara Bromma eftersom en stor del av Gotlands tillgänglighet är beroende av den flygplatsen. Långsiktigt ser jag Bromma som den naturliga el-flygplatsen i Stockholm. Jag ser en enorm potential i elflyget, det kommer bli både billigt, klimatsmart, flexibelt och erbjuda snabba transporter. 

Det första elflyget kommer redan 2026 och två av de första planen kommer att stationeras i Visby. När jag lyssnar på flygbolaget BRA:s planer så blir jag hoppfull inför framtiden. De planerar för att vara helt fossilfria inom fem år, en kombination av elflyg och biojet ska ta dem dit. Inrikesflygets klimatomställning ser ut att överraska i positiv riktning, det jublar jag över! 

Många säger sig nu värna om landsbygden, vilket är utmärkt. Centerpartiet har länge varit ensamt vid förhandlingsbordet att prioritera landsbygdsatsningar. I Centerpartiets budget för 2022 finns det en lång rad landsbygdsatsningar som till exempel 1 miljard mera till att möta lantbrukets kostnadskris, kraftigt ökade anslag till bredband, enskilda vägar och upprustning av vägbelysning vid kommunala vägar. Liksom en biopremie för jordbruket att ta bort merkostnaden att köra på förnyelsebart bränsle, landsbygdsavdrag för väg- och bredbandsavgifter och stöd till landsbygdens mackar. 

Tyvärr så valde M-KD-SD inte att driva några landsbygdsatsningar alls när de skrev ihop sig i sin budgetreservation, trots att de hade förslag i sina enskilda partimotioner. Allt som kom med var en missriktad skattesänkning på diesel som till cirka 80 procent gynnar de som bor i storstäderna. Avståndet mellan ord och handling hos vissa partier verkar vara som på landsbygden – stort!  

Elpriset är så klart ett stort samtalsämne i dessa dagar. Tyvärr har den politiska debatten blivit så bakåtsträvande. Fyra partier försöker att göra kärnkraften till en huvudfråga, istället för att se på den verkliga utmaningen med elnätets förnyelse. 

Det svenska stamnätet är utvecklat i huvudsak mellan 1930-1970. Det gör att nätet är gammalt, samtidigt som planen är att fördubbla elanvändningen inom 25 år. Sveriges strävar efter låga elpriser, vilket förutsätter låga produktionskostnader. De förnyelsebara kraftslagen med vatten, vind, bio och sol har överlägset lägst produktionskostnader. 

På marginalen kanske också ett par kärnkraftsreaktorer kommer att behöva livstidsförlängas efter 2045 för att klara effektförsörjningen. Produktionen av el är alltså inte den stora frågan, utan distributionen av el, något som vi på Gotland varit väl medvetna om i över tio års tid.  

Till sist vill jag önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt 2022!

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.