REPLIK
För en tid sedan förkunnades det på den här sidan att det funnits en koppling mellan dåvarande Bondeförbundet och utvecklandet av den rasbiologiska forskningen i vårt land i början av 1900-talet.
Det var Gustav Juntti som under vinjetten "Liberal aspekt" stod för den prestationen.
Det skulle ha tagit 40 år för partiet att sudda bort sitt förflutna. Påståendet vittnar om slarv och okunskap om den politiska historien. I verkligheten var det så här.
Det rasbiologiska institutet i Uppsala inrättades efter motion väckt i riksdagens första kammare i januari 1920.
Motionen skrevs av Alfred Petrén, då chef för Ulleråkers sinnesjukhus i Uppsala och riksdagsman för Socialdemokraterna. Bland motionärerna fanns för övrigt även liberalen Mauritz Hellberg från Karlstad. Motionen lades även fram i Andra kammaren där den bland annat undertecknades av partiledaren Hjalmar Branting. Ingen enda bondeförbundare var inblandad i detta initiativ.
Enligt mångas mening behövde de rasbiologiska erfarenheterna kompletteras för att utveckla "den svenska folkstammen". För avel mindre lämpliga individer borde hindras från att fortplanta sig. Det krävdes laglig möjlighet att sterilisera undermåliga individer utan deras medgivande.
I maj 1934 kunde riksdagen följaktligen besluta om en lag som gav vederbörande myndigheter rätt att "utan samtycke må sterilisering enligt denna lag å honom företagas". Lagförslaget lades fram av Karl Schlyter, justitieminister i Per Albin Hanssons socialdemokratiska regering som tillträtt 1932.
Lagen beslutades av riksdagen i stor enighet över partigränserna. Så här gick det alltså till i verkligheten.
Det är inte bara centerpartister som behöver studera sin historia.