De goda krafterna måste organisera sig bättre

Samhälle och välfärd2019-11-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är lätt att förtvivla när vi blickar ut i vår omvärld. Så väl här hemma i Sverige som på annat håll sker sådant som inte hör det goda samhället till. Gängkriminaliteten skördar offer, därtill tycks vår misstänksamhet mot allt som inte är som vi är vana vid, öka. I Sölvesborg hårdnar tonen mot människor som inte är födda i Sverige och hoten mot den fria konsten och också det fria ordet, kommer allt oftare. 

I en undersökning nyligen framkom dock att Sverige har det högsta anseendet i världen (källa: TT). Det är något att vara stolta över och rädda om. Det kommer inte gratis, och det finns inte heller anledning att luta sig tillbaka. För vi vet ju att även om mycket fungerar oerhört väl i Sverige, finns det sådant som måste förbättras, och repareras. Själv oroas jag mycket av att den ekonomiska ojämlikheten ökar, liksom klyftorna mellan stad och land. Att hat och hot ökar är därtill helt oacceptabelt.

Jag kommer dock inte låta mig förlamas. Nu är tid för samling. De goda krafterna, som tror på ett öppet samhälle, där hållbar tillväxt är möjlig och där den generella välfärden fungerar för oss alla (så som det är tänkt), måste organisera sig bättre.

Vi behöver bli fler, inte färre, som är med och tar ansvar för det goda samhället och styret av detsamma. Demokrati som styrelseskick må ha sina fläckar, men det är det bästa system vi känner till. Alternativen förskräcker. Jag knackar dörr regelbundet och i tisdags knackade jag i Hemse. Många intressanta samtal med engagerade medborgare. Jag uppmanade flertalet att engagera sig politiskt, så klart helst i S. Men huvudsaken är att du kanaliserar ditt engagemang, att det demokratiska Sverige bärs upp av fler. Vårt gemensamma samhällsbygge blir aldrig bättre än vad vi gemensamt gör det till.

Vägen till förändring kan aldrig gå genom revolution eller våld, eller genom att förbjuda en åsikt. Vägen måste gå genom organisering, genom att vi som tror på alla människors lika värde, på öppenhet, på att vi gemensamt kan betvinga såväl klimathot som ekonomisk ofrihet och orättvisa, engagerar oss i det samhälle vi lever i och i samhällsdebatten. Ibland framställs det som om hatet och hoten håller på att vinna, att vi borde vänja oss vid att samhällsklimatet hårdnar. Det är ingen naturlag. 

Det är min fasta övertygelse att vi är långt, långt fler som vill göra gott, som vill vara med i en gemenskap och aktivt bidra till att den fortlever och utvecklas. Du som tror på och vill verka för en ljus framtid, engagera dig politiskt! Du behövs. Det är enbart tillsammans förändring är möjlig.