Vi måste tänka på både klimatet och välfärden

Samhälle och välfärd2020-02-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

I samhällsdebatten av i dag är det vanligt förekommande att på olika sätt ge uttryck för resonemang som börjar med ”vi måste klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt”. Det används ibland lite som en klapp på huvudet till en meningsmotståndare, ibland med en genuin önskan att bredda en diskussion. Jag ska här nedan försöka ge uttryck för det senare.

Just nu är klimatet på allas läppar, men glädjande nog har även välfärden plötsligt kommit att bli en angelägenhet för alla partier i Sveriges riksdag. Det är alldeles utmärkt, jag är av den bestämda uppfattningen att vi måste fixa en rättvis omställning för att välfärden framgent ska fungera. 

Låter det knasigt? Låt mig utveckla. Det klimatpolitiska ramverk som sju av riksdagens partier ställde sig bakom, har nu resulterat i en klimatpolitisk handlingsplan som strax före jul landade på riksdagens bord. Klimatpolitiken ska framgent genomsyra alla relevanta politikområden. Varför? För att det är så oerhört bråttom att ställa om vårt gemensamma samhällsbygge.

Med gemensamma insatser och rejäla satsningar på klimatet, ska samhället ställas om i mer hållbar riktning. Detta för att vi alls ska ha ett beboeligt Sverige att lämna vidare till nästkommande generationer. Misslyckas vi med det, kommer jobben hotas och delar av landet oundvikligen hamna på efterkälken. Vad gör det med vårt fantastiska, men väldigt avlånga och mångsidiga land? Det skulle medföra att landet slits isär och vi skulle tappa i både innovationskraft och tillväxttakt. 

En förutsättning för välfärden är att alla som kan jobba faktiskt har ett arbete att gå till. Ju fler som jobbar och tillåts bidra, desto bättre förutsättningar får vi att bedriva välfärd runtom i hela vårt fantastiska land. En välkommen bonus är att många av framtidens arbetstillfällen kommer i branscher som verkar på klimatområdet.

Den som säger sig värna välfärden, måste också värna klimatet och vice versa. En rättvis omställning måste bereda plats och ge förutsättningar åt alla att ställa om, men i ett hållbart samhälle måste varje medborgare självfallet kunna lita på att välfärden finns där när vi behöver den. Det är i sig en oundgänglig del av hållbarhetsdimensionen. I ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige, fixar vi tillsammans en rättvis omställning, för att säkra själva fundamentet i ett samhälle - en välfärd som fungerar - oavsett var du bor, oavsett vad du tjänar. Sällan har det känts mer relevant att hålla två tankar - välfärd och rättvis omställning - i huvudet samtidigt. Det finns inget annat sätt. Det är inte möjligt att välja klimat eller välfärd. Det är både och. Eller inget alls.