Vem ska bestämma var du ska bygga ditt hus?

I det liggande förslaget till översiktsplan finns det många skrivningar som medför att synen på byggande utanför tätorter  blir väldigt restriktiv, och i princip endast tillåter enstaka hus.

I det liggande förslaget till översiktsplan finns det många skrivningar som medför att synen på byggande utanför tätorter  blir väldigt restriktiv, och i princip endast tillåter enstaka hus.

Foto: Montage: Region Gotland/Felix Wedjesjö

Samhällen2024-02-01 11:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

De senaste veckorna har fokus för min del varit nya översiktsplanen som är under framtagande. Översiktsplanen ska bland annat svara på hur vi ska klara behovet av bostäder på Gotland framöver, men också hantera de målkonflikter som kan uppstå när allmänhetens intressen krockar med den enskildes intressen.

Partierna i regionfullmäktige har tillsammans jobbat fram bra ändringsförslag, och i många frågor råder politisk enighet. På några områden har dock Centerpartiet  en helt annan uppfattning än S & M-styret. 

Det gäller framför allt landsbygdernas förutsättningar, och möjligheten att bygga permanentbostäder i alla 92 socknar. I det liggande förslaget finns det många skrivningar som medför att synen på byggande utanför tätorter  blir väldigt restriktiv, och i princip endast tillåter enstaka hus. 

Det tycker jag är helt galet, då många väljer att bosätta sig på landet just för att de inte vill bo i en tätort, utan föredrar det lilla sammanhanget. 

Här kan man ställa sig frågan; vem är det som ska bestämma var du får bygga ditt hus? Rent formellt så är det ju ett politiskt beslut som fattas i byggnadsnämnden, men vi vill att människor i stor utsträckning ska få möjlighet att bygga ett eller flera hus i sin socken – och att den tröskel med olika hinder som ändå kommer att kvarstå måste sänkas. 

Ett annat skäl för att möjliggöra byggande utanför tätorter är att  avstyckning av tomter ofta en förutsättning för att lyckas med generationsskifte av ett lantbruk. 

Jag förstår att Socialdemokraterna inte bryr sig nämnvärt över att nya begränsningar och restriktioner drabbar Gotlands landsbygder, de verkar ofta för att flytta både rådighet och ansvar från den enskilde individen eller det lilla sammanhanget till politiker. 

Men att Moderaterna som säger sig värna människors frihet står bakom detta förvånar mig.

Centerpartiet la för någon vecka sedan ett skarpt förslag om att höja dagersättningen för ukrainare som kommit hit och lever under massflyktsdirektivet från 71 kronor till 132 kronor. 

Vi ser inte minst här på Gotland att många har väldigt svårt att klara sin försörjning. Skulle du klara dig på 61 kronor dagen? 

Regeringen måste agera nu. Massflyktsdirektivet är inte tänkt som en långsiktig lösning, men Rysslands fullskaliga invasion har snart pågått i tre år. Förutom att höja dagsersättningen behövs reformer för att lättare komma in i samhället, och skaffa sig ett jobb.