Återanvänd statsminister återanvänder jultal?

Jag såg det inte komma, sade Stefan Löfven nyligen om gängkriminaliteten och det grova, explosiva våldet.

Bara en stjärna på denna bild från förra årets jultal i Avesta.

Bara en stjärna på denna bild från förra årets jultal i Avesta.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Samhällspolitik2019-11-29 05:21
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Men han lyckades samtidigt hävda att han kämpat mot denna utvecklingen som han inte såg, sedan han först tillträdde som statsminister år 2014.

Man brukar ju tala om simultankapacitet, men denna kombination av okunskap och dådkraft måste vara unik.

Vad Stefan Löfven ska säga i Visby är inte känt. Men ett halvår efter Almedalsveckan dyker han faktiskt upp och ska hålla sitt jultal 15 december här på ön, i S:t Nicolai ruin. Kanske återanvänder han jultalet han höll efter flyktingkrisen 2015:

"Lösningen finns på EU-nivå. Det har jag slitit för under hela det här året."

Jo, det var ju inte Sverige det var fel på. Löfvens lösning var att resten av Europa skulle ändra på sig. Och den inställningen har visat sig lika fruktlös som man på förhand kunde frukta. Trots att Löfven i sitt jultal då manade:

"EU måste åter vända sig till solidariteten, det är bara genom gemensamma lösningar vi kommer framåt."

Medan Löfven har fortsatt att vänta på de gemensamma lösningar som aldrig kommer, så fortsatte inte Sverige framåt utan åt sidan. Ett Sverige där integrationen har havererat tar fortfarande emot oproportionerligt många asylsökande även jämfört med våra nordiska grannländer. Asylsökande som får svårt att hitta en plats i det svenska samhället. Speciellt om de får avslag och dröjer sig kvar som papperslösa. I den skuggtillvaro som Stefan Löfven impotent varnade för jultalet 2015.

Kanske återvänder han även delar av jultalet från 2017. För trots att han inte såg den komma, så talade han förvånansvärt mycket om kriminaliteten, och sade bland annat:

"Samhällsgemenskapen utmanas i dag också av en ökad otrygghet.
Många skräms av en grövre brottslighet, av gängstrider, villainbrott, brott mot äldre, attacker med antisemitiska och rasistiska förtecken.

Jag förstår den oron. Det är en utveckling som gör mig upprörd på riktigt.
Den drabbar oskyldiga medborgare."

Han lovade krafttag då:

"Vi ser till att det finns resurser till att anställa fler poliser. Vi ser till att polisen har de verktyg de behöver. I vårt samhällsbygge ska grovt kriminella bort från våra gator, och in i våra fängelser. De ska inte glorifieras. De ska arresteras. Du ska kunna vara trygg."

Men han har ju inte varit speciellt framgångsrik. Ja, antalet poliser har inte ens ökat. Och misslyckandet förklaras väl delvis av hur han egentligen ser på brottsligheten, vilket han också passade på att avslöja i samma två år gamla jultal:

"Men både ni och jag vet att på lång sikt bekämpas brotten bäst genom rättvisa och jämlikhet."

Hur har han i så fall skött den kampen? Med avskaffad värnskatt? Sverige behöver en annan statsminister.