Alla vuxna borde kunna simma

Härligt. Men farligt om man inte kan simma.

Härligt. Men farligt om man inte kan simma.

Foto: Maja Suslin / TT

Simkunnighet2024-07-25 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Svenska simförbundet tycker att det borde satsas mer på vuxnas simkunnighet. Det har de alldeles rätt i. Varje år är i snitt 440 människor i vårt land med om en drunkningshändelse. Ungefär hälften av dessa, både vuxna och barn, omkommer. Resterande överlever men ofta med allvarliga hjärnskador som följd. Att alltför många människor saknar såväl vattenvana som simkunnighet i ett land som Sverige med långa kuster och tusentals sjöar är ett enormt folkhälso- och säkerhetsproblem. Särskilt som brist på simkunnighet inte verkar leda till att människor håller sig borta från vatten. Särskilt om sommaren flockas folk vid stränder och offentliga pooler och olyckan kan, och är, ofta framme på bara någon sekund. 

En följd av att den bristande simkunnigheten, som är störst bland människor som inte är födda i Sverige, är att invandrarbarn är överrepresenterade bland de unga som omkommer i drunkningsolyckor. Invandrare som inte själva kan simma är både sämre på att sätta sina barn i simskola och har små eller inga möjligheter att ingripa om deras barn skulle dras ut av en våg eller hamna på botten av en pool. Har man själv ingen vana vid att röra sig i och hantera djupt vatten har man dessutom inte samma förmåga att avgöra om och när det är lämpligt för barn- och tonåringar att befinna sig i vattnet. Det är med andra ord helt avgörande att även föräldrar som inte växt upp i Sverige och tagit simborgarmärket i småskolan också lär sig simma. 

Därför är det utmärkt att Svenska simförbundet nu håller sommarsimskola för vuxna på flera håll i landet (SR 21/7). Det gör även Svenska Livräddningssällskapet. Enligt den senare organisationen upplever cirka två miljoner svenskar att de inte kan – eller är osäkra på om de kan simma 200 meter. Det är skrämmande en hög siffra. Så sent som 2021 antog FN en resolution med uppmaning om att alla medlemsländer bör ta fram en nationell handlingsplan samt inrätta ett center för drunkningsprevention. Även WHO uppmanar sina medlemsnationer att lägga fokus på åtgärder för att minska antalet drunknade. I Sverige saknas dock än så länge en samlad nationell strategi för att minska antalet drunkningsolyckor. En sådan bör regeringen ta ansvar för att få på plats omedelbart. Och i den bör ingå ytterligare satsningar att erbjuda simskola för vuxna. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.