Det riskerar att bli ett rent sjöslag när framtidens färjetrafik ska upphandlas. Upphandling kan vara svårt nog när relativt endimensionella ekonomiska intressen står emot varandra. Upphandlingen av färjetrafiken är betydligt mer komplicerad än så när motstridiga ekonomiska intressen försvåras av hänsyn till sådant som miljöfaktorer, logistik och överfartstider.
Gotlands representanter är angelägna om att upprätthålla eller helst utveckla dagens trafik. Dessutom vill man naturligtvis att den ska bli billigare för resenärerna och andra nyttjare. Men vägpriser ser ut att vara väldigt svåruppnåeliga, med tanke på förutsättningarna. Riskerna är stora att priserna istället kommer att stiga kraftigt under nästa upphandlingsperiod.
Rederiet har ett ekonomiskt intresse av att behålla trafiken och att kunna fortsätta få avkastning på redan gjorde investeringar i nya färjor. Men om staten bestämmer sig för att det finns grundläggande problem med hur dagens trafik är upplagd, så försvårar det definitivt för Destination Gotland
Staten vill pressa sina kostnader för subventionerna till Gotlandstrafiken, vilket bland annat kan leda till försök med statlig trafik eller statligt ägda färjor, men staten vill också åstadkomma nollutsläpp från trafiken vilket kan bli extremt kostnadsdrivande om man verkligen lyckas genomföra det. Staten verkar också sinnad att acceptera långsammare trafik, samtidigt som regeringspartierna S och MP planerar att lägga hundratals miljarder på snabbare tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg/Malmö.
Trafiken kan bli både dyrare och långsammare för resenärerna. Det vore ett hårt slag för Gotland.
Gotland gör klokt i att förbereda sig på att slåss med näbbar och klor och andra tillhyggen som finns tillhands för att skydda öns intressen. När staten både vill införa fördyrande bränsle- och koldioxidkrav på trafiken och samtidigt minska eller åtminstone minimera sina egna kostnader så skapar det en ytterst besvärlig spelplan inför upphandlingen.
Jag har svårt att se hur detta ska kunna sluta på något annat sätt än med en hård konfrontation. I resten av Sverige ska transportsektorns koldioxidutsläpp minskas bland annat med höghastighetståg och subventioner till hypersnabba elbilar. Men från år 2027 är det risk för att en del av statens recept för Gotland blir sänkt fart.