Vart är Destinationen på väg?

Nya gasfärjor fick bli argument för hastigt höjda priser.

Nya gasfärjor fick bli argument för hastigt höjda priser.

Foto: Dennis Pettersson

Sjötransporter2019-09-19 05:08
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under en färjetur gick jag ut på däck för att hämta lite luft och noterade då att det kommit upp skyltar om att detta var en rökfri färja. Det tyckte jag var märkligt, för medan jag väntade på att få köra ombord hade jag ju sett hur det bolmade rök ur skorstenarna på båda färjorna från Destination Gotland som låg vid kaj i Visby.

Men det är ju bara resenärerna och inte rederiet som ska vara helt rökfria, tydligen. Det är snart 25 år sedan jag själv var rökare, så jag talar inte i egen sak, men jag finner det faktiskt anstötligt när en monopolist tar sig rätten att på detta sätt snäva in resenärernas oberoende och handlingsfrihet. Det är vuxna människor vi talar om. Jag kan inte förstå varför det skulle vara en sådan stor olägenhet att de får praktisera sin last på ett begränsat område utomhus.

En förändring som berör alla är de prishöjningar för gotlänningar och gods som Destination Gotland redan genomfört, men även planerar för framtiden. Den redan genomförda höjningen genomfördes på ett sätt som orsakade stark kritik mot Destinationen och jag är förvånad över att företaget skadade sin i övrigt goda relation med gotlänningarna på detta sätt. 

Det är frustrerande att det enda alternativet till flyget är en hårt subventionerad monopolist som har ett avtal med staten som brister i transparens. Jag önskar att vi hade ett system där pengarna från staten följde resenärerna som kunde välja mellan flera olika bolag i konkurrens. Men jag är inte överdrivet optimistisk om att det kommer att bli så i framtiden och det är väldigt långt till nästa upphandling.

Personligen stör jag mig ännu mer på att det är så många turer som är fullbokade, nu även utanför högsäsongen. När jag i slutet av augusti befann mig i Halland och ämnade mig hem till Gotland så var turerna fullbokade flera dagar i rad. Jag gjorde som det sagts mig att man ska göra i ett sådant läge och satte mig i bilen ändå och körde drygt 30 mil till Oskarshamn för att åka stand by utan förbokad biljett. Jag blev rätt förvånad när första beskedet vid ankomsten till färjeterminalen var att de inte hade någon stand by denna dag, av tekniska skäl.

Den som till äventyrs omedelbart hade accepterat ett sådant besked hade väl fått köra 30 mil tillbaka igen eller tagit in på hotell i Oskarshamn i hopp om att komma med den fullbokade färjan nästa dag i stället. Själv lyckades jag tack och lov komma med. Men förtroendet för Destination fick en ny stukning.