LIBERAL ASPEKT
Årets nyord “Brain rot” – “hjärnröta” på svenska – beskriver ett tillstånd som uppstår av skärmmissbruk. Men det är inte staten som ska bekämpa problemet, utan näringslivet.
Lagom till jullovet höll socialminister Jakob Forssmed en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten (16/12). Projektet “Vägledning för barns och ungas digitala medieanvändning” presenterades. Det är ett ambitiöst projekt, som tyvärr riktar sig mot helt fel grupp. Dagens föräldrar vet att deras barn har problem med skärmberoende. De vet att det är ett helvete att försöka bryta barnens beroende.
Att politiker som ska stå för en frihetlig politik är de som tvingas läxa upp och utbilda föräldrar är ett underbetyg till resten av samhället.
Diskussionen har hittills bara kretsat kring skolor, och i mars nästa år presenteras en utredning som ska redovisa hur en eventuell lagstiftning om mobilfria skolor kan implementeras. Problemet måste dock bekämpas långt utanför skolgårdens gränser.
På sjukhus, till exempel. Det räcker med att sticka in huvudet på valfri barnakut för att se hur föräldrar tröstar sina barn med Netflix och Bolibompa-draken. Det borde helt enkelt inte vara tillåtet att använda sin mobiltelefon – utan hörlurar! – på det sättet i ett väntrum. Det är inte ett förbud som ska utfärdas av politiker, utan av sjukhuset självt.
Även näringslivet har ett ansvar att bekämpa både vuxnas och barns skärmberoende. I dag finns det till exempel caféer och restauranger som inte tillåter att människor använder sina bärbara datorer i lokalen under lunchtid. Fullt rimligt, med tanke på att gäster som beställer en svart kaffe och tar upp plats i tre timmar minskar intäkterna.
Redan för tio år sedan klagade kockar på gäster som fotograferar maten. Bland annat för att den typen av gäster förstör flödet från köket och försvårar jobbet för servitörerna. Krogar som serverar ljummen mat och desserter som inte smälter för att gästerna ska lägga upp bilder på Instagram och Tiktok kommer antagligen finnas kvar så länge sociala medier finns. Men tänk vad befriande det vore att kunna gå på en restaurang där man är säker på att inte hamna bredvid en barnfamilj som använder Babblarna som barnvakt, eller ett kompisgäng som ber dig fotografera dem.
Samma sak gäller detaljhandeln. Skönhets- och klädbutiker som monterar upp fotoväggar eller på andra sätt uppmuntrar unga tjejer att dela bilder från sitt besök måste lägga av med det. Samma sak gäller leksaksaffärer och inredningsbutiker. Annars blir begränsningar i algoritmerna verkningslösa.
Den här typen av förändringar ska inte styras av politiker. De måste ske genom egna initiativ. Förhoppningsvis leder inte bara till minskat skärmberoende, utan även till stärkta varumärken.