C-DEBATT
Nu har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om framtidens skolorganisation. Det är ett beslut med bred politisk förankring för att ge stabilitet framåt. Utgångspunkten för mig har varit den avsiktsförklaring som alliansen gjorde i början av mandatperioden. Där lyfter vi att hela Gotland ska utvecklas och det ska vara nära på Gotland. För att det ska vara möjligt behöver det finnas skolor och barnomsorg spridda över hela ön.
Beslutet är en organisation som prioriterar närhet och trygghet för de mindre barnen. Det innebär att strukturen för dagens förskolor/grundskolor på landsbygden behålls utifrån lokala förhållanden och befintliga lokaler. Förvaltningens föreslagna ändringar i Visbyområdet för förskola och grundskola genomförs i huvudsak.
Inriktningen med förändringar till större rektorsområden ser vi positivt på. Det för att skapa större flexibilitet, stärka ledningsorganisationen samt möjliggöra mer kollegialt lärande och samarbete runt planering, undervisning, utvärdering och utveckling av verksamheten.
Utredningen ger en god bild av läget för utbildning och skola på Gotland. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete som tydligt visar vilka utmaningar vi som politiker behöver hantera. Frågorna om kvalitet och attraktiv skola behöver samtalas kring i fortsatta dialoger.
Beslutet är en offensiv satsning för Gotlands landsbygd. För ett centerpartistiskt hjärta är det härligt att känna det engagemang och den energi som varit i höst. Det känns mycket viktigt att det intresset uppmuntras och fortsätter.
Genom att vara fler som lyfter skola och utbildning kan vi nå ut och attrahera fler att börja jobba i skolan. Rekryteringsutmaningen är stor på Gotland. I dag är det mycket bra samarbete med Uppsala universitet, Campus Gotland kring lärarutbildningar. Dagens samarbete kan utvecklas än mer bland annat med kompletterande pedagogisk utbildning som kombineras med anställning.
Det behövs aktiva åtgärder för att öka det lokala bostadsbyggandet med prioritet på hyresbostäder för att underlätta för barnfamiljer. Samverkan mellan bygden och regionen, ge tid till utveckling för att nå styrkortets mål om befolkningsökning.
Öja och Kräklingbo är områden med potential för ökad etablering av barnfamiljer utifrån att vatten- och avloppsfråga lösts och nybyggnation kan ske. Det är viktiga faktorer för att efterleva servicestrategin. Servicestrategin är till för att skapa ett levande Gotland. Därför behövs Öja, Kräklingbo skolor och Fårösunds högstadium.