Digitala möten på distans är framtiden även i skolan

Skola och utbildning2020-06-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Sommaren är här och kommer vara annorlunda på många olika sätt. Med reserestriktioner, inga festivaler, konserter, teatrar och så vidare kan vi alla hjälpas åt att inte sprida och förvärra corona-pandemin än mer. Vi är många som vill ha en återhämtning och få avbrott från den tunga våren. Det är dock viktigt att vi fortsätter vara förståndiga så att vi inte förvärrar för vård och omsorg. Håll i, håll ut och håll avstånd.

För skola och undervisning har våren varit speciell. All personal ha gjort en stor insats. De har varit där, närmast oroliga barn och ungdomar, föräldrar, kollegor och medarbetare. De har på olika sätt tillsammans skapat lugn och stabilitet i en tid då mycket varit okänt och oklart. De har på ett mycket bra sätt täckt upp för varandra när kollegor varit hemma. En stor eloge till alla inblandade!

Den vår som varit ger ändå några positiva erfarenheter. Flera har upptäckt möjligheterna och det fina med digitala och distans-möten. Möjligheten med fler korta möten och där alla är uppkopplade visar sig effektivt och närmast blivit standard. 

Praktiskt har det tidigare ofta krävt en hel dag för några få timmars möte. Våra resvanor har helt klart förändrats. Det ger positiv effekt för miljön och klimatet men kräver att alla har snabb och stabil uppkoppling. Tack vare att Centerpartiet för drygt tio år sedan drev frågan om fiberutbyggnad och fullgod bredbandsutbyggnad över hela Gotland ligger vi väl framme. 

Inom gymnasieskolan har coronan visat på den enorma kapacitet som digitaliseringen för med sig och att skolundervisning går att bedriva via digitala plattformar. Närvaron har ökat och en del ungdomar har också tyckt att den digitala formen av undervisning passar dem bättre medan andra har upplevt det jobbigt. Individanpassningen och flexibiliteten i undervisningsformer efter varje barn och ungdoms behov är tydligt.

Centerpartiet har länge drivit frågan om distans- och fjärrundervisning. Olika lärmiljöer, både fysiska och digitala, bidrar till varje elevs utveckling. Vi vill att kommunala och fristående skolor ska ha möjlighet att anordna fjärrundervisning. Undervisning kan i princip göras i valfri skola på Gotland och eleverna kan vara i en skola var som helst i Sverige. Fjärrundervisning stärker likvärdigheten, samt ökar kvaliteten och tillgängligheten på kunskap som utgår från varje elevs behov och förutsättningar. 

Vid digitala möten upptäcker man hur viktigt det fysiska mötet ändå är. Kroppsspråkets betydelse eller det oväntade samtalet i korridoren. Där mötet mellan personer är det viktiga kan inte digitalt ta över. För mig är grunden i Almedalsveckan just oväntade mötet mellan politik och allmänhet det viktiga. Möjligheten att spontant ordna ett inspirerande fysiskt möte med personer som annars har kalendrarna fullbokade halvårsvis är unikt för Almedalsveckan. Det ska vi värna och stärka än mer! 

Ha det gott.