DEBATT
Lärarutbildningarna vid Campus Gotland, Uppsala universitet ska vila på både forskning och beprövad erfarenhet. Forskningsanknytningen säkerställs genom att utbildningen har forskare som undervisande lärare. Den beprövade erfarenheten får studenterna i utbildningen på två sätt.
Vi har verksamma lärare i den gotländska skolan som har viss undervisning på universitetet för att kunna ge en konkret och aktuell bild av verksamheten i skolan på våra seminarier. Detta är viktigt för vår höga kvalitet. Det andra sättet är att studenter erbjuds vara en hel dag i veckan ute i förskole- eller skolverksamheten.
Denna dag kan antingen vara som en dag för observation och deltagande i verksamheten vid våra partnerförskolor/partnerskolor eller mer aktivt med en anställning som en läraraspirant vid en grundskola med tjänstgöring den dagen.
Lärarutbildningarna vid Campus Gotland har inför hösten 2020 högre sökandesiffror än tidigare år vilket är glädjande. Gotland behöver välutbildade och skickliga lärare.
Att arbeta på en förskola eller skola på Gotland ska vara attraktivt för lärare vilket också lyfts fram i den utredning som har gjorts om framtidens förskola och skola på Gotland. En viktig aspekt av att göra det attraktivt är att arbetet på förskolan och skolan ger möjligheter till utveckling.
Denna utveckling kan både handla om att ge förutsättningar för lärare att utvecklas vidare och att skapa förutsättningar så att verksamheten kan utvecklas. Lärarutbildningarna vid Campus Gotland har i detta sammanhang en viktig roll att spela genom att säkerställa att didaktisk forskning och utveckling finns på Gotland.
I den utredning som nu görs om den framtida förskolan och skolan på Gotland bör Region Gotland på olika sätt skapa ytterligare organisatoriska förutsättningar för att fler didaktiska undersökningar och forskning kan ske på förskolor och skolor på Gotland.
Eftersom Uppsala universitet är bedömt enligt internationella rankningslistor som ett av världens hundra främsta forskningsuniversitet finns förutsättningar för att bedriva intressant didaktisk forskning genom att Campus Gotland finns på vår ö.
Det finns redan ett mycket väl etablerat samarbete mellan Region Gotland och lärarutbildningarna vid Campus Gotland med flera goda exempel. Ett gott exempel på forskningssamarbete är då grundskollärarstudenters examensarbeten görs efter de behov och frågeställningar som finns i verksamheten.
Ett annat gott exempel är den följeforskning som just nu genomförs av en forskare vid Campus Gotland av projektet Bokstart med finansiering från universitetet och Kulturrådet. Det finns fler möjligheter för didaktisk forskning på Gotland som utredningen bör beakta i det fortsatta arbetet.
Vi vill alla ha förskolor och skolor av hög kvalitet på vår ö. Samverkan och närhet till lärarutbildningen kan bidra till en utveckling i den riktningen.