Vinster och valfrihet hänger inte samman

Skola och utbildning2021-10-05 06:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

När argumenten tryter kan man som Leiph Berggren alltid försöka ta ifrån tårna för att opponera på en text. I det här fallet drar Berggren slutsatsen att udden i min kritik mot de miljontals kronor som varje år försvinner i vinst egentligen handlar om en önskan att förvägra fattiga människor möjligheten att välja skola. Hänger riskkapitalister möjlighet att göra vinster i svensk skola samman med fattiga människors möjlighet att välja skola?

Nej, är mitt svar, tvärtom. Det som hänt på svensk skolmarknad sedan vi släppte in vinstintresset är att vi ser en ökad skolsegregation där hela skolor i utsatta områden består av just barn till fattiga föräldrar. Det är de fattiga som förlorat mest på det svenska skolexperimentet. Föräldrar som saknar en trygg plats på arbetsmarknaden, som hankar sig runt i det växande daglöneriet förefaller inte vara gruppen som gynnats av Liberalernas skolexperiment. 

När jag och Leiph gick i skolan så bestod en del av kompensatoriska uppdraget att elever med olika bakgrund gick i samma klass. Att elever med sämre förutsättningar kunde se att det fanns större och andra möjligheter. Jag är djupt oroad att vi med vårt skolsystem cementerar barn i utsatthet och kväver deras bästa stämningars längtan. 

Det finns en anledning till att koncentrationen av friskolor är som störst i mer välbemedlade områden. Där finns större möjlighet att göra vinst på eleverna eftersom skolpengen inte tar tillräcklig hänsyn till de behov som eleverna har. Där är jag och Leiph överens. Men systemet är svårt att utforma annorlunda givet att den fria etableringsrätten och fria skolvalet samtidigt existerar. Då måste varje elev ha en påse pengar med sig till skolan som väljs.

Friskoleföretagen framhärdar starkt att vinsten är en förutsättning för att bedriva skola, samtidigt menar man att vinsterna är så små att det egentligen inte är något att bråka om. Över tid ser vi dock hur en mycket liten klick personer byggt upp astronomiska rikedomar på att äga skolföretag. Under samma tid duggar larmen tätt från skolpersonal om allt sämre förutsättningar att klara sitt uppdrag. Något är skevt i svensk skola.

Leiph har helt rätt i slutsatsen att jag drömmer mig tillbaka. Tillbaka till den tid då svenska skolan levererade de högsta kunskapsresultaten i världen och samtidigt var som mest jämlik. Det är min dröm att vi ska hitta tillbaka till det och då krävs att vi gör upp med dagens system som uppenbarligen inte klarar leverera samma kvalitet. Vad är Liberalernas dröm om svensk skola förutom att försvara obegränsade vinster till internationella riskkapitalister?