Vilka faktorer är det som styr Coronaråden?

Är det bättre att alla är lika sjuka än att smittan bekämpas för det gemensamma bästa?

Är det viktigast att begränsa smittspridningen eller att alla ska vara lika (o)skyddade?

Är det viktigast att begränsa smittspridningen eller att alla ska vara lika (o)skyddade?

Foto: TT

Smittsam sjukdom2020-03-13 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var inte länge som Gotland fick vara enda regionen utan Coronasmitta. Smittspridningen går tyvärr alltför snabbt och det är då olyckligt att förtroendet för myndigheternas bedömningar urholkas, vilket bland annat statsepidemiologen Anders Tegnell hjälpt till med några överilade uttalanden under smittans förlopp. Senaste (?) underliga uttalandet kom i en intervju i Expressen TV då Niklas Svensson undrade hur Tegnell såg på att en stor arbetsgivare, Spotify, uppmanat alla sina anställda att INTE komma till arbetet utan att jobba hemifrån istället. De vecklade Tegnell in sig i ett resonemang om hur det inte är alla grupper på arbetsmarknaden som har denna möjlighet och att arbetsgivare borde överväga hur vi ska fortsätta ha ett jämlikt samhälle innan de säger åt just sina anställda att jobba hemifrån.

Men om smittspridningen behöver begränsas så tjänar väl faktiskt alla på att de som kan arbetar hemifrån? Även de som tyvärr har sådana jobb att det inte låter sig flyttas hem tjänar på detta, under sådana omständigheter. Om fler arbetar från hemmet så är det färre som smittas och de som trots allt blir sjuka kan få bättre vård än de annars skulle ha fått. I familjer där en av två yrkesarbetande kan jobba hemifrån så minskar smittorisken för HELA familjen. Är det bättre att alla i jämlikhetens namn utsätter sig för samma smittorisker och blir lika jämlikt sjuka samtidigt? Jag trodde det var just den situationen som vi vill undvika.

Så nu kan man alltså misstänka att det egentligen vore bäst att föreslå att de som kan jobba hemifrån gör det, men att statsepidemiologen avstår från denna rekommendation av ideologiska skäl. Kan det vara så att hemarbete vore lämpligt ur ett Corona-perspektiv, men att han anser det olämpligt av andra orsaker? Finns det fler aspekter på smittläget och på åtgärderna mot Coronaviruset där han tar andra hänsyn än medicinska som påverkar rekommendationerna?

Det spretar en hel del i Sverige och det är många som väljer att gå längre i sina åtgärder mot Coronaviruset än myndigheterna föreslår. Men det är kanske inte så konstigt om svenska kommuner och företag väljer att göra egna bedömningar av situationen.

Börsen föll som en sten i blyväst i går. Mer än tio procent i skrivande stund. Smittan och motåtgärderna påverkar ekonomin på flera olika sätt. Flygresandet dyker det också. Tillväxten försvinner och folk bunkrar pasta och bönor som aldrig förr. Med Coronasmittan är det nästan som vi får en testkörning av Miljöpartiets samhällsvision.