KRÖNIKA
Pandemiåren 2020 och 2021 låg mediekonsumtionen på rekordnivåer. Inte så konstigt. Det uppstod en ny tid. De som kunde flyttade arbetet hem. Vi reste inte. Vi följde det som hände i realtid på nätet. Såg presskonferenser, läste tidningar, såg på tv och läste böcker som aldrig förr.
När det började lätta förra året borde mediekonsumtionen ha minskat. Men så blev det inte.
2022 utbröt ett krig i vår närhet, pandemin fortsatte om än i mindre skala med färre svårt sjuka. Det arrangerades ett vinter-OS i Peking och ett och ett fotbolls-VM i Qatar. Detta gjorde att konsumtionen av medier låg kvar på samma höga nivå som under pandemiåren.
Detta visar Mediebarometern, som årligen presenterar hur svenskar konsumerar media.
Hur använder vi då media mest? Jo, 93 procent tittade dagligen på rörlig bild i någon form i framförallt tv, mobil eller dator. 85 procent använda sociala nätverk där Instagram och Facebook är störst. 78 procent lyssnade på radio och 73 procent läste dagstidningar.
Totalt använde vi oss av medier sju timmar om dagen, slår undersökningen fast. Med andra ord en stor del av vår vakna tid. Den som har ett yrkesliv eller studerar hinner inte med mycket mer än att sova, jobba, följa medier och förhoppningsvis äta under ett dygn.
Den strömmade tiden att se på tv har passerat den tablåbelagda tiden. 61 procent bestämmer själv när tv ska beskådas, 57 procent följer tablån. Nästa år kommer gapet att vara betydligt större. Och sedan kommer det bara att öka och öka tills tablåerna försvinner.
Bland sociala medier är Instagram störst med en daglig räckvidd på 60 procent. Instagram är populärast bland dem mellan 15 och 44 år. Bland äldre, i gruppen plus 45, är Facebook störst, och bland de allra yngsta Snapchat och Tiktok.
Radion har sina flesta dagliga lyssnare i bilen, 55 procent. 28 procent tyr sig till poddar eller lyssnar på radio i efterhand
Tre av fyra läser en tidning varje dag. De flesta väljer den digitala, och de flesta väljer morgontidning före kvällstidning. Kvällstidningarna har daglig räckvidd på 46 procent mot morgontidningens 59 procent. Majoriteten av kvällstidningsläsarna är digitala, medan morgontidningarna har 55 procent digitalt, och 45 procent som läser på papper.
Tidskrifter har en dagligt läsande på 37 procent. Där är fortfarande papperstidningsläsandet störst.
48 procent är bokläsare. 35 procent läser fortfarande den tryckta boken, 14 procent lyssnar och 7 procent läser e-böcker.
Det var 16 år sedan Apple kom med sin första smarta telefon. Sedan dess har smartphoneutvecklingen exploderat. I Mediebarometerns undersökning hade 97 procent av de mellan 15 och 85 år tillgång till den nya tidens smarta telefon, som numera kan det mesta.