Tidning för äldre, Snapchat för de yngsta

 Facebook

Facebook

Foto: Ben Margot/AP/TT

Sociala medier2022-11-12 08:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

För min generation är Facebook den viktigaste källan bland sociala medier. Där umgås vi med gamla vänner, nya vänner. Vi får veta vad som händer med personer som vi på något sätt har varit vänner med. Kanske för 60 år sedan, eller som vi nyligen lärt känna.

Jag är 50-talist. 58 procent av oss använder Facebook varje dag. Vi tillhör den första generation som kom i kontakt med datorer, som kom att användas i var persons hem.

De födda efter oss är bättre på att använda Facebook. Användandet ökar varje decennium för att vara som störst bland 80- och 90-talisterna där 72 procent använder Facebook dagligen.

Men sedan tvärnitar det. Bland 00-talisterna använder 19 procent Facebook dagligen. Och bland 10-talisterna vet man inte ens vad det är. Användandet är obefintligt. Till försvar kan dock sägas att barn, 3-12 år, inte kan skapa egna konton. Men ändå, skulle jag om jag hette Mark Zuckerberg och var störste ägare i Facebook, eller Meta som företaget numera heter, se på framtiden med viss oro.

Dessa fakta har jag hittat i Internetstiftelsen senaste analys, som presenterades för några veckor sedan. På 299 sidor finns analyser om det mesta hur vi använder internet. Hur vi tar oss an vården, hur vi använder bank-id och mycket om sociala medier förstås. Jag hade med lätthet kunna fylla den här spalten tio gånger med intressanta siffror. Men får, i varje fall just nu, nöja mig med några godbitar, som jag ser på det.

Nio av tio barn i lågstadiet använder internet dagligen. När de når högstadiet är siffran tio av tio. Inte så konstigt eftersom de flesta i högstadiet, och gymnasiet, arbetar med läsplattor.

10-talisterna är mest intresserade av YouTube. 56 procent är inne på sidan varje dag. Bland mer ”klassiska” sociala medier är Snapchat och TikTok vinnare med 30 procent dagliga besök i den här kullen.

Digitala dagstidningar får ett allt större genombrott. Om vi tittar på den äldsta åldersgruppen i undersökningen, de som är födda på 20- och 30-talet, läser 57 procent den digitala dagstidningen varje dag. Den siffran är stabil över tid. 

Det tar stopp vid 00-talisterna där siffran halveras (28 procent). Men eftersom de yngsta i den gruppen är 13 år och de äldsta 22 år, ska man nog ta siffran med en nypa salt. De yngsta är fortfarande mindre benägna att ta till sig dagstidningen. Jag tycker att analysen visar att den digitala dagstidningen börjar hitta hem på nivåer som närmar sig de siffror papperstidningen en gång hade.

Fotnot: Den som är intresserad kan gratis ladda ner hela analysen på internetstiftelsen.se. Den är skriven av Jenna Andersson och Freja Blomdahl.

GOTLÄNNI

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.