REPLIK
Ibland blir det dramatiskt på GT:s centerpartistiska ledarsida. Lars Thomsson skriver om strandskyddet (GT 9/4) under rubriken ”Landsbygden offras för politiskt spel”.
Bakgrunden är att riksdagen sa nej till den avveckling av strandskyddet som Centern förhandlat fram genom Januariavtalet.
Avslaget beror på att avvecklingen av strandskyddet inte var tillräckligt stor.
Varför är det så självklart att strandskyddet ska urholkas?
Enligt Thomsson handlar det om rättvisa för människor och företag på landsbygden. Om strandskyddet ”förändras i grunden” och ”blir mer rättvist” skulle det bli enklare att bo och verka i våra lands- och glesbygder, enligt Thomsson.
Frågan är, ”på vilket sätt blir det bättre”. Thomsson vet: ”ingen strandskyddsdispens för pumphuset vid Lövstas damm i Roma skulle behövas”.
Ett annat argument, enligt Thomsson, är att Centerns förslag skulle leda till mer frihet och utveckling för människor på landsbygden.
På vilket sätt skulle bebyggelse och verksamhet vid sjöar och stränder vara till gagn för Gotland? Hur mycket mer påverkan klarar ön? Thomsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, samhället ligger i fejd med naturen, vi har redan övertrasserat! Låt oss istället göra det svårare att förstöra naturen.
Thomsson finner riksdagens avslag obegripligt. Många andra finner Centerns förslag om urholkat strandskydd obegripligt. Till och med helt obegripligt.
Vad har landsbygden att vinna på att vänta några år ytterligare på att Centern ska få igenom sina krav eller att de övriga partiernas förslag ska kunna klubbas? Troligen mycket, om man med landsbygden menar de människor som bor där. Naturen har väldigt lite att säga till om.
Centerpartiet vet att det är landsbygden som bygger Sverige. Vad är det då som river ner?
Mer frihet för människorna, kanske.
Sen skriver Stefan Nypelius och beklagar att det är fortsatt strandskydd i Fole och Lokrume bland annat. Där finns det byggplaner som omfattas av strandskyddet. Han betecknar det som ett krokben för landsbygden.
Eva Bofride tar till storsläggan när det gäller strandsskyddet vid Fårö fyr. Folk måste kunna göra nummer 1 och 2 och ladda mobilerna när de besöker fyrplatsen. Där har länsstyrelsen missat, tycker hon. Det vore intressant att höra Bofrides argumentation om det finns något som trumfar allmänhetens intresse?