REPLIK
Svar till Joakim Bromans (Liberala Nyhetsbyrån) ledare ”MP:s extremer är roten till partiets problem”, GT, 2/2 2021.
Behovet är uppenbarligen stort just nu att informera om vad Miljöpartiet egentligen tycker i miljöpolitiken. På denna ledarsida framfördes det påståenden om tre aktuella miljöfrågor som MP står upp för.
MP vill att fler lantbrukare lägger om till ekologiskt jordbruk. Och här är vi långt ifrån en ensam röst. EU-kommissionen förespråkar i den politiska Green Deal (Gröna given), som anger inriktningen på EU:s politik, att 25 procent av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt. Här ligger sannerligen MP och Sverige i framkant. Ekologiskt jordbruk är dessutom på många sätt bra för klimatet, för att inte tala om att det är enormt bra för den biologiska mångfalden, för djurvälfärden och för minskad spridning av gifter i miljön.
Skulle MP vara emot GMO? Fel. Vi är inte emot GMO-tekniken i sig, utan hur den används. Vi tycker inte att man ska använda GMO för att anpassa grödor så att de blir beroende av att man använder stora mängder kemiska bekämpningsmedel. Och just detta med att minska användningen av bekämpningsmedel, det är något EU-kommissionen också förespråkar i den Gröna given.
Och så var det frågan om vindkraft. Ja, MP vill bygga mer vindkraft! Det behövs för att vi ska bli klimatneutrala och uppnå Parisavtalets mål. Eftersom vindkraften är en så viktig energikälla anser vi att vindkraft behöver byggas i hela landet och till havs i enlighet med den nationella strategin för hållbar vindkraftsutbyggnad.
Med Miljöpartiet vid rodret händer det mycket i miljöpolitiken. Under MP:s tid i regering har vi lagt grunden för ett helt nytt, systematiskt arbetssätt med miljö- och klimatfrågorna. När vi kom in i regeringskansliet för sex år sedan vad skrivbordslådorna tomma på förslag. Nu har vi fått Sveriges första klimatlag på plats, med klimatmål och ett oberoende klimatpolitiskt råd som likt det finanspolitiska rådet ska granska regeringens politik. Alla politiska förslag ska analyseras ur klimatsynpunkt, och all lagstiftning ska nu anpassas efter klimatpolitiken.
Vi känner oss faktiskt inte så ensamma i arbetet för att Sverige ska lyckas i miljö- och klimatarbetet. Allt fler företag och medborgare gör fina insatser. Vår uppgift som politiker är att fatta beslut som gör omställningen lättare att genomföra så att Sverige blir ett fossilfritt välfärdsland.
Maria Gardfjell, riksdagsledamot (MP)
SVAR DIREKT
Maria Gardfjell säger egentligen inte emot särskilt mycket av det jag framförde i min ledartext. Hon och partiet står fortsatt bakom en stor expansion av det kraftigt ineffektiva och på många sätt slösaktiga ekologiska jordbruket. Gardfjell förespråkar utbyggnad av vindkraft – det gör för övrigt jag också – men ignorerar problemen som uppstår om man inte samtidigt säkrar den planerbara kraften.
När det gäller GMO är partiets motstånd mer subtilt. Officiellt har man inga principer som tar ställning mot GMO men i praktiken röstar partiet regelmässigt nej till lättnader i regleringar, och förhalar ny lagstiftning med hänvisningar till en "försiktighetsprincip" som är så långtgående att den aldrig kan motbevisas.
Det är sådant motstånd mot vetenskaplighet som tyvärr finns kvar i Miljöpartiet, och som jag menar syns i partiets låga opinionsstöd.