Under semestertiderna och med fint väder är det många av oss som passar på att koppla av och kanske till och med avnjuta ett glas vin i solnedgången. För att kunna avnjuta det glaset har mycket behövt stå rätt. Vi har behövt se till att vi har möjligheten att ta oss till Systembolaget inom de begränsade öppettiderna, alltså om det råkar vara en lördag får inte klockan hunnit bli tre om det är och om det är en söndag så får vi inte handla alls. Sedan så måste vi också utgå från att just den typen av vin som vi vill dricka också är tillräckligt kommersiellt gångbart för att det ska finnas i det statliga monopolets sortiment. Med andra ord så om du själv vill bestämma när och vad du ska dricka så är det inte helt lätt. Det måste staten göra åt dig.
Eftersom svensk alkoholkonsumtion sjunker trots att alkoholmarknaden blir alltmer liberaliserad har monopolets försvarare övergått från folkhälsoargumenten till lovordande av det stora utbudet. Man kan ju tycka att om man ha som mål att begränsa tillgången till alkohol så blir det något motsägelsefullt att samtidigt lovorda det statliga monopolets utbud. Oavsett hur motsägelsefullt argumentet är så stämmer det inte heller. Det enda vägen man kan komma fram till att Systembolaget har ett stort utbud är om man inkluderar beställningssortimentet. Att, enbart på grund av beställningssortimentet, hävda att Systembolaget har ett världsledande utbud är som att hävda att ens postombud har världens största utbud av böcker. Ja, man kan beställa vilken bok som helst dit, men i övrigt så har den lilla kiosken inte speciellt många böcker. Om man ser på hur utbudet av till exempel lätt- och folköl har vuxit i vanliga livsmedelsbutiker får man anta att det finns en efterfrågan från kunder och en vilja från handlare att erbjuda ett brett och högkvalitativt sortiment.
Vad som också glöms bort i debatten om Systembolaget är landsbygdsaspekten. Systembolaget representerar ännu en service som är helt beroende av staten för sitt vara eller icke-varande utanför storstäderna. Om man ska förenkla jämförelsen och samtidigt inkludera en personlig anekdot, normalt sett så bor jag på Södermalm i Stockholm, där har jag gångavstånd till tre välsorterade systembolagsbutiker. Hur många av gotlänningarna kan säga att de har gångavstånd till de tre butiker som finns på ön?
Om vi för en stund lägger de rent praktiska argumenten för att göra oss av med Systembolaget och istället ägnar oss en stund åt de rent ideologiska argumenten för ett statligt monopol. Dessa grundar sig i en föreställning om att det vuxna människor inte klara av att ta beslut om sina egna liv. En tanke om att de alkoholhaltiga drycker vi köper först måste godkännas av ett statligt företag. Vi måste göra oss av med den synen på medborgarna i Sverige. Vi kan ta egna beslut och behöver inte att staten styr våra liv. Det är hög tid att vi gör oss av med den sista reliken från förmynderisamhället.