LIBERAL ASPEKT
För den som är ung och har friska tänder är det inte dyrt att ta hand om sina tänder. Att kunna ta ansvar för detta är dessutom ett rimligt steg i vuxenblivandet.
Nu har den nya, sänkta åldersgränsen för fri tandvård trätt i kraft. Från och med årsskiftet behöver den som fyllt 20 betala för besök hos tandläkaren. Det kan kännas trist för alla 05:or, men är en sund prioritering av tandvårdens resurser.
Förändringen har lett till varningar om att ungdomar som inte upplever sig ha råd kan komma att skippa tandläkarbesök – med försämrad tandhälsa som konsekvens.
Det har även larmats om att allt färre unga vuxna går till tandläkaren, på tio år har antalet personer mellan 24-39 som gör en bastandundersökning hos tandvården minskat med 14 procent (SVT 14/6-24). Minskningen kan få det att se ut som att den borttagna avgiften kommer med sämsta möjliga tajming, att trenden som går åt helt fel håll nu även kommer att synas i en ännu yngre åldersgrupp.
Problemet är att gruppen unga med gratis tandvård länge varit överrepresenterade bland de som uteblir från sina inbokade tandvårdsbesök (SVT 3/1-24) – något som kostar tandvårdskliniker dyra pengar, och tar upp tid som hade kunnat användas av någon annan. Det är ett slöseri, och skvallrar om att den enda anledningen att unga uteblir från tandvården inte är ekonomi, utan att de regelbundna undersökningarna inte ses som särskilt viktiga. Att män skippar i högre utsträckning, trots att de i regel inte har sämre ekonomi än kvinnor, pekar i samma riktning.
Svensk tandvård är avgiftsfri fram till 20 års ålder, vilket ger unga en god start på sin tandhälsa. Att två år efter myndighetsåldern infaller förväntas klara av att budgetera och prioritera för att hålla sin egen mun frisk är inte en orimlig förväntan. Inom Folktandvården går det exempelvis att skriva upp sig för frisktandvård till en lägre kostnad än vad till exempel en hamburgare eller ett Netflix-abonnemang går på. För de lägsta avgiftsklasserna, där de flesta unga hamnar, ligger det på några tior i månaden. Det klarar även unga som går på CSN.
Dessutom får alla unga som nu blivit av med sin "gratis" tandvård istället del av det statliga tandvårdsstödet, med det allmänna tandvårdsbidraget på 600 kronor till besök som ofta kostar runt tusenlappen. Risken är att många unga missar det. Risken finns att de högljudda larmen skrämmer unga som hade haft råd från att lägga sig i tandläkarstolen. Ryktena om hur dyrt det är med tandvård är något överdrivna, särskilt för unga med friska tänder.