KRÖNIKA
Läser Lars Linders krönika i DN. Efter att ha sett tv-dokumentären om Carl Larsson och hans familj ställer han frågan till den artificiella intelligensen, som i det här fallet heter Bard, hur det egentligen gick för de sju barnen Larsson.
Roboten svarar efter tre sekunder att det gick bra för alla. De gick i sin fars fotspår och blev framgångsrika författare och konstnärer.
Lars Linder låter sig först nöjas med svaret, men kan inte riktigt släppa vad han fått veta. Efter några dagar söker han svar i litteraturen och finner att inget av de sju barnen följde i faderns fotspår. De valde helt andra yrken, som sjuksköterska, skeppsbyggare och sjukgymnast. Linder inser då att Bard hittat på allt.
Lars Linder ställer följdfrågan till sin artificiella kamrat varför han ljög. Han svarar då att han är under utveckling.
Jag har också en artificiell kompis som app i min telefon. Den heter ChatGPT. Och jag litar inte riktigt på den heller.
Första gången jag använde den ställde jag kontrollfrågan när mitt favoritlag alla kategorier, Södertälje SK, vann sitt senaste SM-guld i ishockey. Kompisen svarar 1986.
Eftersom det är mitt starkaste idrottsminne och jag var med när det hände vet jag att det var 1985. Södertälje vann den femte och avgörande matchen mot Djurgården på neutral plan i Norrköping. 1986 förlorade Södertälje finalen mot Färjestad. Jag meddelar ChatGPT att den har fel, och får det här svaret: ”Du har helt rätt, och jag ber om ursäkt för felaktigheten. Tack för korrigeringen.”
Till saken hör att jag ställt samma fråga vid tre tillfällen under tre månader, och fått samma svar.
Fram till nu i veckan. Då ställde jag frågan hur många SM-guld SSK har vunnit. Den rabblar då upp sex årtal från 1925 till 1953. Men utlämnar 1985.
I min värld kommer jag inte att lita på ChatGPT förrän jag får rätt svar på min kontrollfråga.
Men blir naturligtvis nyfiken på vad jag får för svar av min AI, när jag ställer frågan: hur gick det för Carl Larssons barn? Jag har ju en annan AI-kompis än Linder.
Bard svarade att Carl Larsson hade sju barn. ChatGTP dock mer korrekt, Carl och Karin hade åtta barn. Jag har kollat med säker källa, Carl Larsson-gårdens hemsida. Sonen Mats dog vid två månaders ålder. Däremot hävdar AI:n felaktigt precis som Bard att de flesta barnen var involverade i konstnärliga verksamheter.
Så vem kan man egentligen lita på? Inte AI, just nu i varje fall.
Men det kommer säkert att bli bättre när det blir mer kontinuerliga uppdateringar. Wikipedia hade till en början vissa trovärdighetsproblem.
Många tidningsredaktioner förbjöds att använda Wikipedia som källa, det var NE (Nationalencyklopedin) som gällde. I dag är Wikipedia accepterat på ett annat sätt, även om man kanske inte ska lita på den till hundra procent heller.
Vi lever i en värld där allt vi läser, ser och hör kan och bör ifrågasättas.